2009. május 20., szerda

Ihletek

Innen-onnan összeollózva:

A város déli kapuja (Namdaemun) egy kő alapra fából épült, két szintes, pagoda alakú cserép tetős épület.
1398-ban készült el.

Elkészülte után viszonylag hamar, már 1447-ben renoválni kellett, ahogy azóta többször is. A látogatók előtt 1907-ben zárták be, végül csaknem száz év múlva, 2006-ban nyitották meg ismét. Szöul legrégebbi faépítményét 1962-ben nyilvánították Dél-Korea első számú nemzeti kincsévé.

A kapu hajdanán Szöul legfontosabb ki-és bejárata volt, a környékén ázsia-szerte híres piac működik a mai napig.

Dél-Korea egyik legnagyobb nemzeti kincse tavaly februárban leégett. A faszerkezetes épület megsemmisült .

A szöuliak döbbenten nézték végig, ahogy a Namdaemún-kaput elemésztik a lángok.

360 tűzoltó próbálta meg eloltani a lángoló építményt, de nem sikerült megakadályozni a 610 éves, fából készült építmény pusztulását.

Az elsődleges becslések szerint a Namdaemun újjáépítése három évet és 3,8 milliárd forintnak megfelelő összeget emészt majd fel. Szerencse a bajban, hogy az építményről 2006-ban részletes dokumentációk készültek.

Az elkövető egy 69 éves nyugdíjas ( Csae Dzson-ki ) már nem volt ismeretlen előttük, 2007-ben egy szöuli palotában próbált tüzet okozni, de akkor még megúszta felfüggesztett börtönnel és pénzbüntetéssel. A tettes azzal magyarázta akcióit, hogy az állam tíz évvel ezelőtt nem fizetett neki elég kompenzációt kisajátított házáért. Állítólag más támadásokat is tervezett, egyebek mellett katasztrófát akart előidézni a szöuli tömegközlekedésben, de végül elállt tervétől, mert nem akart emberi áldozatokat. A Namdaemún-kaput szemelte ki végül, a rendőrség szerint annak gyenge biztonsági őrizete miatt. Egy létrán mászott fel az épület első emeletére, higítót locsolt szét, majd meggyújtotta. 10 év börtön büntetésre ítélték.

"Az épület túlélte az elmúlt évszázadokat, a japán megszállást, a koreai háborút, de hat óra alatt rommá vált a nemtörődömség miatt" - írta az egyik szöuli újság.



1890



1904



1906


2 megjegyzés:

Zelnice írta...

Anikó, köszi, ez nagy segítség volt :-)

Névtelen írta...

Kösz, ettől meg lehet indulni. Csak még vannak gátló tényezők. De jó lesz. Enyém az égés