2013. május 4., szombat

Nyilvános vécé Kawakawában

Közhely számba megy, hogy sokat agyaltam, mit is lehetne varrni. Nagyon tetszik a táj, a Milford Sound nevű fjord, az öblök, a hegyek, a fantasztikusan kék tengerek, de nem láttam benne fantáziát. Sokáig befutónak tűntek a haka táncosok (nem meglepő), de abban a hang sokkal izgalmasabb, mint a látvány.
Aztán a hétvégén bevillant Hundertwasser vécéje. Néhány évvel ezelőtt egy blogon olvastam-láttam, és persze nagyon tetszett.
Nem tudom, mennyire közismert, hogy Hundertwasser az élete második felének a nagy részét Új-Zélandon, az Északi-sziget csúcsán, a Bay of Island (Sziget-öböl) partján töltötte. És amikor 2001-ben a Queen Elizabeth II óceánjáró fedélzetén meghalt, utolsó kívánságának megfelelően ott is temették el egy tulipánfa alatt.
Kawakawában, abban a kisvárosban, ahol élt, nyilvános vécét terveztettek vele, ami olyan híressé vált, hogy még az angol nyelvű wikipediában is benne van. A képek tanulsága alapján - természetesen - igen hasonlít a bécsi Kunsthausban levő mosdóra.
Általában nem szoktam fényképeket egy az egyben megvarrni: itt is próbáltam a síkok megmozgatásával kicsit mást csinálni, de túlságosan mozgalmas lett a végeredmény. Így megmaradtam az eredeti képnél, csak kivettem az ablakot, a piszoárokat meg a mosdót. Összevarrtam a fal drappját meg egy darab fekete anyagot, és utána picit elmolyoltam a csempék felragasztásával. Eleinte nem is akartam letűzni, de mivel felülre kell, nagyjából végigvarrtam a "fúgákat" is.
Nagyon hunderwasseres, úgy gondolom, de kevéssé új-zélandi.


7 megjegyzés:

36évi írta...

Ez tényleg nagyon vicces és ötletes is. Meg molyolós. :DDD

Márta néni azéris írta...

Nem tudom hány kilométer kell a kutyával, hogy egy ilyen ötletet kitalálj, vagy megtalálj, nem egy mindennapi téma. Megjegyzem a férfiaknak sima falak közt se könnyű beletalálni, nem ilyen hullámzó körülmények közt.

Marika írta...

Való igaz nem minden napi a téma hatalmas ötlet .Olyan szédítőek a csempéid .

dixike12 írta...


Nagyon szeretem Hundertwasser dolgait, eddig csak Bécsben láttam , és nem tudtam, hogy Uj-Zélandon élte utolsó éveit, most megint lett egy uj ismeretem.Ilyen ötletet kitalálni?? de nem rossz, csak szerintem egy piszoárt lehetett volna hagyni.

Bob írta...

Hihetetlen. Egy wc! Micsoda temavalasztas! En nagyon szeretem az ilyen elenk es hullamzo dolgokat, igy nagyon bejon, de en is hagytam volna benne valami "veceset" :)

Nóra írta...

Számomra eddig ismeretlen volt Hundertwasser Új-Zélandhoz fűződő története.Tetszik a képed, sokat dolgoztál vele, de meg is érte!

Eleva írta...

Valami harcosokat emlegettél, azokat vártam.
Amit leírtál, az számomra új volt. Hogy mik vannak!
Igazán megleptél az ötleteddel. Valóban nagyon hasonlít a bécsire. Merész ötlet, de passzol, és tetszik a képed.