2013. július 1., hétfő

MONGÓLIA

Még van mit  dolgozni, de fel akartam rakni hogy igenis dolgozom Mongólián .Csak éjfélig már nem készülök el meg este 10 után nincs varrógép zörgés nálunk( nem is zörög ) pedig ekkor jönnek a legjobb ötletek .jaj most úgy varrnák .





 Ma másodika van és még nem végeztem ,remélem holnap már befejezem .

jurta a vándorló nomádok, a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. A nagy állattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolástetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód (téli–nyári szállás), a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt.
A jurta kör alakban felállított rácsos fala, a „kerege” – amely állati inakkal összefogott falécrács táblákból állt – tartotta a körülbelül tetőléc keresztmetszetű lécekkel középre igazított kör alakú füstnyílás keretet, amit építéskor az „istenfának” nevezett villás alakú rúd tartott. A „kerege” köré szorosra feszített kötél biztosította, hogy a jurta az „istenfa” kivétele után nem rogyott össze.
A bejáratot egy szőnyegajtó takarta, rendszerint nemezből készült. A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos volt lépni, mert a küszöb alatt alvó házi istenek (szellemek) felébredtek és bajt hoztak a családra. Ez a babona még napjainkban is fellelhető a magyar családok között.
A jurtában a bejárattal szemben helyezkedett el egy kezdetleges oltár. A jobb oldalon volt a férfiak helye és a család vagyona, bal oldalon pedig a nők és a főzéshez szükséges készletek, ételek kaptak helyet. A jurta közepén pedig maga a szabad tűzhely került elhelyezésre, amin és amellett a megfőzött ételek, illetve akkor használt edényeket helyezték el. A szabad tűzhely égésgázai a jurta tetején elhelyezett füstnyíláson keresztül távoztak a szabadba. A füstnyílást a tűzhely használatán kívüli időszakokban nemezzel letakarták, letakarhatták. Az épület hőtartó képességét a „kergére” felkötött nemezlapokkal fokozhatták, ha több réteget erősítettek egymásra. Meleg időszakokban a nemezburkolatot feltekerték, felhajthatták, vagy vízszintes irányban árnyékolóként botokkal kitámaszthatták a szellőzés segítése érdekében. A padlózatot, a földet rendszerint szőnyegekkel, nemezlapokkal burkolták. Ennek minősége, díszítettsége és mennyisége a gazda módosságát is mutatta. A kazah jurta annyiban tér el hogy nincsenek istenfák és hajlítottak a tetőlécek végei.

4 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

De jó! Bementél a jurtámba, és rázummoltál a tetejére, ami az enyémről le lett vágva.
De az istenfájáról ne feledkezz meg! Az tartja a jurtát. A Magyarország Történelme sorozatban láttam ahogy építik, és azt a nagy fát állítják fel először, amit istenfájának hívnak. Hányszor kellett annak ledőlni, míg káromkodás lett belőle.

Bejus70 írta...

Komolyan mondom, ezekből a mongolos quiltekből már összerakható egy komplett történet! Nagyon a helyére kerül itt is minden! és tényleg, a jurtád belsejében nem kicsit ott vagyunk mi magyarok is (bár én kunleány vagyok valójában)! Köszi!

dixike12 írta...

Várom, hogy milyen lesz a teljes belső, ezidáig jól néz ki. neked is köszi a részletes leirást.

Polyák Ildikó írta...

Köszönöm a leírást! Én úgy látom (rosszul?), hogy a második kép már a kész munka. Nagyon tetszik a szög, amiből mutatod a jurtát.