2014. január 23., csütörtök

És még egy...
Az inspiráció a Rosetta kő.

Erről a feliratos bazalttömbről azt mondják, hogy a világ leghíresebb köve. Napóleon egyik katonája talált rá 1799-ben, amit aztán az angolok vittek magukkal. Így került a British Museumba, ahol a mai napig őrzik. Bár a tudósok hamar rájöttek, milyen nagy jelentőségű a felfedezés, mivel ugyanaz a szöveg három különböző írásmódban - hieroglifikus, démotikus és görög - szerepel rajta, a hieroglifikus írás mégis több mint 1500 évig olvashatatlan volt. Jean-Francois Champollion volt, akinek végül sikerült megfejtenie 1822-ben a három írás összehasonlítása révén az egyiptomi hieroglifák titkát. A Nílus völgyében úgy emlékeznek rá, mint az "ember, aki visszaadta a holt köveknek a beszéd ajándékát."

 A hieroglifákat sorokba vagy oszlopokba írták, és ugyanúgy lehetett jobbról balra, mint balról jobbra olvasni. Az olvasás irányát az emberi vagy állati alakok jelzik, mivel mindig a sor vagy az oszlop eleje felé néznek.

A szövegethez discharge-ot használtam, a szkarabeuszok a korábbi égetős technikával készültek, utólag varrtam rá.



3 megjegyzés:

Nóra írta...

Már nagyon vártam a munkádat.A Tőled megszokott igényes technikákkal dolgoztál,nagyon tetszik.

Trudi írta...

Remek lett, ez a discharg jó ötlet volt.

szizsu írta...

Nagyon jó az ötlet, bár fogalmam sincs, hogyan lettek ott azok az írás jelek. Nem baj majd elmondod, ha találkozunk. Egyébként meg tetszik.