2008. április 26., szombat

Yemaya tánca





Végre itt vagyok, sajnos jól megcsúsztam, mindenféle okok miatt. Elkészült a quiltem. Amikor végignéztem a kubai képeket végül a tánc felől közelítettem meg a témát. Találtam egy olyan táncot, amit Yemaya istennő tiszteletére járnak el, vagy a tenger mellett, vagy az utcán, de elsősorban a tengernél. A következőket találtam róla:

Yemaya az afrikai eredetű joruba vallási hagyomány szerint az óceán istennője, az anyai természet, a befogadás, az otthon, család, szerelem, a teremtő erők egyik legfontosabb megtestesítője. Ismerik különböző alakjait Afrikában és főszereplője az afro - amerikai kultúrák vallásainak is.
A kubai Santería követői úgy tekintenek rá, mint minden élő dolog anyjára és a vizek úrnőjére.
Misztikus száma a 7, színei a kék és a fehér. A legenda szerint Yemaya első ajándéka az emberiségnek egy kagyló volt, amelyben a mai napig hallható az istennő gyönyörű hangja. Általában kék ruhában táncolnak, 7 alsószoknyát viselnek, vagy 7 fehér csikot varrnak a ruhára. Ezért varrtam meg így, a 7 fehér csikkal. A fejfedő is általában díszes. A tánc alatt röpül a szoknyája, ezt próbáltam visszaadni, ahogy hajladozik.

Ihletadó képet nem tennék fel, mert több "forrásból" született, több kép és több video volt a forrásmunka.





3 megjegyzés:

agibo írta...

Tetszik. Jó, hogy ilyen egyszerű a háttér, így semmi sem vonja el a figyelmet a lendületes mozdulatról, tökéletesen kiegészíti azt. Gratulálok, hogy be merted vállalni a tánc témáját. Érdekes, amit írtál róla.

Polyák Ildikó írta...

Köszönöm az új tudást Yemayáról. A táncosnő nagyon tetszik, különösen a szoknyája persze. Talán a hátteret egy kicsit más kékre csináltam volna, hogy nagyobb legyen a kontraszt.

Trudi írta...

Sajnos a fényképezéssel nem igazán sikerült visszadnom a valóságot, sokat próbálkoztam, de valamiért majdnem egyforma kék lett. A tenger halványzöld, az ég világosabb, a ruha sötétebb.