2008. május 13., kedd

Marokkói ihlet

Úgy látszik, egyszerre kezd el járni az agyunk.... Az úgy kezdődött, hogy imádom az arab kultúrát, bár csak Dél-Spanyolországban láttam belőle valamit. Miután itt bejelentettem Marokkót, "muszáj" volt vennem egy marokkói képesalbumot, ami persze még tovább nehezíti a feladatot. Telistele csodálatos képekkel, de mégis leragadtam az első gondolatnál. Tuaregek. Tudtam, hogy léteznek, meg hogy a sivatagban élnek, de nem sokkal többet.
A nomád tuarageket regiubatnak, azaz "kék embereknek" hívják a ruhájuk színe meg a kezükön és az arcukon használt indigófesték miatt. A színnek két funkciója van: egyrészt védi a testet a naptól, széltől és rovaroktól, másrészt - mint általában az arab világban - távoltartja a rossz szellemeket. (Ezért van annyi kék ajtó meg ablak Észak-Afrikában.)
Egy nagy sivatagot szeretnék, benne egy-két regiubattal. Valahogy így... (elnézést, hogy csálé, de a nagy albumból nem tudtam egyenesen beszkennelni) Nem pompásak a színei?
Egyszer már megcsináltam a hátteret, meg is mutatom majd, de nem használom fel, mert nem olyan, amilyennek elképzelem. Azon filózok, hogy ha a tuareget "ki akarom emelni" a háttérből, esetleg megpróbálkozhatnék valami trapunto-boutis-szerűséggel. Meglátjuk. A kék anyagok már megvannak.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én akkor jegyeztem meg magamnak a tuareg szót, mikor egy TV műsort láttam róluk. Egy álomszép nő beszélt a kulturájukról. Mondta, hogy három fia jár egyetemre. Az állam esett le. A nő se látszott többnek25-nél. Érthetetlen, hogy hogy tudnak a nők (a többi nő is szép volt, de nem annyira) ilyen nomád körülmények közt ennyire szépek és fiatalok maradni.
Az eredeti tervem nekem is az volt, hogy egy ilyen csodaszép csempézett ablakkeretből látott sivatag, de aztán nem fért rá.

Elizaniko írta...

Nekem is feltűnt már a kék ablak, kék ajtó általánossága. Örülök, hogy felvilágosítottál, mert egyre jobban fúrta az oldalamat. Sejtettem, hogy nem lehet véletlen.

btrudy írta...

Szuper ez a kép, a trapunto-szerűség jó ötlet.

btrudy írta...

A kék szín festésénél szerinted melyekből keverhetem ki ezt a csodás kéket?