2013. március 20., szerda

SVEJK A DERÉK KATONA

Márta néni megtörte a jeget töröm tovább elő állok az Én "Kedvesemmel ".
Már február huszadika előtt  kész voltam .mivel hónapot nem néztem csak dátumot .Igyekeztem elkészülni mivel február közepétől tudtam nem lesz sem időm sem energiám ,időre elkészülni a munkával .Na leselkedtem Én nincs még fent semmi munka még mindig ,nézem hát  március 20:).
Képeket nézegetve találtam rá Svejre rögtön tudtam" vele maradok "
Zöld anyagom pont annyi volt ami elegendő volt ép a megformázásához ,kicsit foltos a festet anyag de hát háború van és ütött kopott a mikádója ,jaj ez a mikádó nagyon nehezen jutott eszembe az zuram kérdezem  télen mi volt a ti kabátotoknak a neve mikor katona voltál ? Mama hát mikádó,jól van akkor ez is az lesz .
Kétoldalú ragasztó használata tűzés és kész is  van SVEJK A DERÉK KATONA ( az Én kedvesem )

Hašek maga is részt vett az  első világháborúba. Regényében felhasználta gazdag élményanyagát, hiszen tudvalevő, hogy a mellékalakokat katonabajtársairól és fölötteseiről mintázta. A cseh katonák az orosz oldalra való átszökésének gondolata is saját tapasztalaton alapul: a mű második változatát már Kijevben írta 1916-1917-ben, ahol - mint korábban is - bohém életet élt, kocsmákban tisztekkel verekedett (és ha a kávéházban vagy máshol régi cseh katonatársakkal találkoztak, arra a kérdésre: "Mit csinálsz te itt?" azt a választ adták: "Elárultam a császár őfelségét".)

Švejk észjárása a cseh nép történeti tapasztalatait sűríti, leleplezi a háborút, a császárság kórhadt rendszerét és általában az emberi ostobaságot. A népi – sokszor naturalista – nyelvezetű dialógusok szatirikusak, állandó feszültséget, folyamatosságot teremtenek, egybeötvözik a sok-sok epizódot. Hašek hősének passzív rezisztenciájában zseniális írói készséggel jelenik meg a sajátos cseh kispolgári világ. A regény befejezetlenül maradt, ám így is egésznek tűnik.


A regény hőse, egy „derék katona”. Furcsa tisztesség a Švejké: bár korábban már egy orvosi bizottság hülyesége miatt katonai szolgálatra véglegesen alkalmatlannak nyilvánította, részt vehet az első világháborúban, először a hátországban (katonai fogdákban és egészségügyi intézményekben), majd a fronton, sőt tévesen osztrák fogságba is esik. Ő a készséges kisember, aki roppantul igyekszik a maga módján (nem mindig szabályos úton, és amennyire hülyeségétől telik) teljesíteni a kötelességét, de mindig valami bajba keveredik.

11 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

Igen, ilyen bűbájosan bumfordinak képzeltem, buta, és naív, mint a katonák legtöbbje, aki csak túlélni akarta, hogy ne én haljak meg az én hazámér, haljon meg a másik az ő hazájáér. Pont jól tükrözi az egyszerűségét, hogy ilyen sallangmentesen csináltad meg.

Polyák Ildikó írta...

Nekem nagyon tetszik, Marika! Nem vagyok Svejk-rajongó, de ez nagyon jó.

Trudi írta...

Szuper, errefele én is kacsingattam...

Eleva írta...

Ha Svejkre gondolok, pont ez a kép ugrik be. Ezért is tetszik.

dixike12 írta...


Vicces, hogy ketten is ezt a figurát varrtuk, most a tied jobban tetszik, mint a sajátom.

Mártamásé írta...

A mosolya is pont az ami kell.

patchwitch írta...

Pont ilyen Svejk volt a fejemben :) amikor ezer eve olvastam a konyvet :)

dióhéj írta...

nagyon szépen kivitelezett munka és a karakter tökéletesen eltalált!

36évi írta...

Ő is cuki, annyira Svejk, a ruhája különösen jó, a fej meg annyira bájos. :)))

Nóra írta...

Marika, nagyon tetszik az egész figura, ahogy lép peckesen a nagy pocakjával, na és az orra..Igazi Svejk, ahogy meg van írva!

szizsu írta...

Ez a Svejk is látványosra sikerült és rögtön eszembe jutott a kedvenc prágai éttermem,az U KALICHA.