2013. november 2., szombat

Alice Munro "a kanadai Csehov"


"Alice Ann Munro (leánykori nevén Alice Laidlaw) 1931-ben született az Ontario tartományban lévő Winghamben, Kanadában. Már tinédzserkorában eldöntötte, írónő lesz. Első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. Iskolai évei alatt pincérként és könyvtári kisegítőként is dolgozott, de az is előfordult, hogy nyári idénymunkaként dohányt szedett a földeken. A szárnyait bontogató írónő két év után otthagyta az egyetemet, és hozzáment James Munróhoz, akivel Vancouverben alapítottak családot. Három lánya született. Második gyermekét még egynapos korában elvesztette. 1963-ban férjével és két lányával a kanadai Victoriába költöztek, ahol Munro’s Books néven nyitottak egy könyvesboltot, mely a mai napig nyitva áll az olvasók előtt. Munro néhány évvel később elvált férjétől, és visszatért egykori egyetemének (University of Western Ohio) berkeibe, ahol zavartalan körülmények között dolgozhatott a művein. 1976-ban újra férjhez ment a geográfus Gerald Fremlinhez.
A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa."
Ezt a képet azért varrtam, mert, ha eddig nem ismerte a világ, most már bizonyára jó páran fogják nézegetni ezt a könyvesboltot, hiszen ALICE MUNRO kapta az IRODALMI NOBEL DÍJAT 2013.évben. 


Eddig nem olvastam a tőle semmit, de mivel elkészültem a Kultúra Quiltek "Kanada" A4-esével, most már megyek és a novelláit fogom olvasni :).
Az eredeti fotót is nézzétek meg:




7 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

akkor így mind a ketten tanultunk valamit. Látod ezért jó ez a kulturaquiltek. Tökéletesen visszaadja az eredeti fotót.

Eleva írta...

Fölkeltetted az érdeklődésem. Ha elolvastad, kölcsönkérem.

És akit még érdekel;
http://www.litera.hu/hirek/alice-munro-aki-apro-vilagokbol-epiti-az-egyetemest

Trudi írta...

Nekem még jobban is tetszik amit varrtál, mint az eredeti, van valami "mesebeli" hatása. Feltétlen olvasni fogok az írónőtől valamit.

dixike12 írta...

Nagyon tetszik, és az ötlet is, én annyit vacakoltam a gondolattal, hogy mit lehet varrni, és jobbnál jobb ötletek jönnek elő.

Nóra írta...

Tetszik a képed, a" napra kész" téma választásod!Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet az új Nobel díjas kötetre!

Marika írta...

Ezt a nagy épületet megvarni egy A4 lapnak megfelelő méretre nagy munka .

Trudi írta...

Még ezt találtam: A magyarul Szeret, nem szeret… címmel megjelent kötet egyik novellájából nagy sikerű filmet készült a Váratlan utazásból jól ismert Sarah Polley rendezésében. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.
Mint tudjuk a Váratlan utazás is a Prince Edward Szigeten játszódik. Ez duplán Kanada.