2008. december 19., péntek

A csend tornyai


A vívódásaim állomásai majd a blogban, most a konkrét mű.
Először is: hosszú idő óta először napjára kész lettem....
Aztán: ahogy sorban jelentek meg itt a blogon az elkészült munkák, majd' mindegyiknél olyan téma volt, ami nálam is szerepelt a listán. :-)))
Végül nem síma tájképet választottam, hanam a csend tornyait. Ahogy a város szélén egy épület maradványai, romjai között állva kinézek a hegyre, a toronyra.
A perzsák ősi vallása a zoraasztriánus.

"Ennek a vallási csoportnak egyik különlegessége temetkezési szokásaiban rejlik. A "csend tornyai" olyan kultikus építmények, amelyek arra szolgálnak, hogy a halottakat a toronyra kifektessék, majd azokat a keselyűk tüntessék el. Hitük szerint a holttestek tisztátalanok, és a vallás megtiltja, hogy azokkal a Föld és a Tűz elemét beszennyezzék. (Ezért a holttesteket a tornyok tetejére helyezve hagyják, hogy azok húsát a keselyűk fogyasszák el.) Amikor a csontokat kiszárította a nap és a szél, azokat a torony közepén elhelyezkedő csontkamrába dobják.

A párszi zoroasztriánusok tornyai zömök épületek, amelyeket erdős kertek vesznek körül. Ide csak a koporsóvivők különleges kasztja léphet be. A holttesteket a tornyon három körben helyezik el. A külsőbe a férfiakat, a középsőbe a nőket, a legbelsőbe pedig a gyermekeket.

A vallás követői Iránban is élnek. Itt a tornyokat a lakott településektől távol, sivatagi területeken, hegyek tetejére építették. Ez a csoport azonban a szokást a 20. század elején megszüntette, és azóta "hagyományosabb" módon temetkezik. "
(kicsit bővebben a keselyűkről itt, a fenti idézet is innen való)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon meghökkentő a témaválasztásod, de ez biztos nagyon jellemző az országra, ha még mindig így csinálják. Örültem, hogy nem szagos quilt.:-)))

Mártamásé írta...

Jó ötlet, sikeres fülöncsípése.

btrudy írta...

Érdekes, én ezt eddig csak Indiáról és Pakisztánról olvastam.

36évi írta...

Nagyon tetszik a kép szerkesztése, POnt az van benne, amit MO-ról hiányoltunk. :)
A téma is érdekes. Örülök, hogy ennyit nyomozunk mostanában, így sokfelé titok derül ki egy-egy országról.

Zsuzsuci írta...

Megint tanultam valamit, hála Neked!

36évi írta...

És amit most olvastam hozzá: az egyik legismertebb párszi vallású Freddy Mercury, a Queen zsenije volt. Igaz, ő már Indiából hozta a hitét.
Nagyon érdekeseket olvasgattam, köszi, Ildi.

dixike12 írta...

Nagyon jó, hogy ezeket is leirtad, mert én is olvastam mindenfélét Iránról, ihletet keresve, de ezt nem köszi,hogy közzétetted, és nem mellesleg a kép hozzá is nagyon jól sikerült.

Ildi írta...

Nehéz már tizediknek írni. De a lényeg, hogy azzal a néhány kedves keselyűvel él a képed!

Elizaniko írta...

Tetszik a képed, a témaválasztás annyira nem. De mivel ez is hozzátartozik Iránhoz, így kellett ez a kép . A megvalósítás is jó, különösen tetszik, hogy ebből a szögből láttatod velünk .

agibo írta...

A témához nagyon stimmel ez a munka. Pont annyi, amennyi kell.
Egyszerű, letisztult.

dióhéj írta...

Ez lett a kedvencem. Egyébként is szeretem különböző népek temetkezési kultúráját, halottkultuszát és ez egy nagyon érdekes téma. Jó, hogy eszedbe jutott, szép, igényes, letisztult ábrázolás.