2009. január 13., kedd

Azadi Tower Teherán





A mai Teherán alig emlékeztet a régire, a világháború után Mohamed Reza sah uralma alatt jelentős átalakuláson ment keresztül. A sah modern metropolisszá akarta varázsolni a várost. Terve megvalósítását a régi, patinás épületek lerombolásával kezdte. Az átalakítás hatalmas kulturális károkat okozott, a bontások során pótolhatatlan értékek is elpusztultak. A város új jelképe a figyelemre méltó, különleges és jellegzetes épület,az 1971-ben épített Azadi (szabadság) torony lett, amely magán viseli Szasszanida és az iszlám építészet jegyeit. Tervezője a kanadai-iráni származású Husszein Amanat, akinek nevéhez a perzsa főváros egy másik építészeti remek is fűződik, a torony közelében található Sharif Műszaki Egyetem (Sharif University of Technology) épülete. Ma Teheránban a felhőkarcolók és a nyugati városokra jellemző épületek ugyanúgy megtalálhatók, mint bárhol másutt a fejlett világ nagyobb metropoliszaiban. Teherán építészetileg kétség kívül modern nagyváros. Teherán egyik szimbóluma, a város nyugati részén van. Eredetileg Shahyad volt a neve, Reza Pahlavi 1971-ben, a perzsa államiság 2500. évfordulójára építtette. A forradalom után keresztelték át Szabadság(Azadi)-toronyra. 37 m magas.


Néhány fotó a munkafolyamatról:




9 megjegyzés:

agibo írta...

Méltó bemutatkozás. És nagyon tetszik hogy ilyen részletesen írtál a témáról.

Polyák Ildikó írta...

Ugye, ez van azon a dombon, amit Anikó csak "teknősbékaként" emlegetett? Amúgy nagyon jó szögben vetted le, pont jó arányban van a zöld, az ég meg maga a torony. Látom, Shiva jó szolgálatot tett...

dióhéj írta...

szenzációs!
rajta a kézjegyed

Elizanikó írta...

Igen Ildi, ez az a torony . És mennyivel jobb ez a perspektíva ! A körülötte lévő park nem vonja el a figyelmet a toronyról.

Edit gyönyörűen visszaadta a torony szépségét. Örülök, hogy ezt választotta !

dixike12 írta...

Ötödikként mit mondhatnék??? ugyanazt, mit előttem, tudtam, hogy itt a helyed.Sokat fogunk még tőled is tanulni, én biztos.

36évi írta...

Nagyon tetszik, méltó belépő, az biztos!
A sívára varrás nagy ötlet (lopnivaló...) :)))

Trudi írta...

Szuper!

Névtelen írta...

Nagyon profi. Kinagyítva, lekicsinyítve egyaránt. Távlatai, mélységei, minden.

Elizanikó írta...

Betettem az összefoglalóba:

http://kulturaquiltek.blogspot.com/2009/01/sszefoglal-irn.html