2009. július 26., vasárnap

A córdobai nagymecset kicsiben - Ildi

Mivel holnap nem leszek gép közelben, elkezdem a sort és izgatottan várom a Tiéteket is.
Tudtam én, hogy nagy vállalás ez a nagymecset a maga kb. 1000 (!) oszlopával és azokat összekötő dupla boltívekkel (alul patkó, felül félkör alakú). A mezquita történetét részletesen elolvashatjátok sok internetes oldalon: itt annyi elég, hogy a VIII. és a X. században épült, összesen négy fázisban, de mivel a tereket teljesen összenyitották, csak az oszlopok megmunkálásán látszik a keletkezés ideje. A mecset legfurább sajátossága, hogy a spanyol reconquista, azaz a mórok kiűzése után egy katolikus (!) kápolnát építettek a közepére. A források szerint bár kicsit furcsa (nem kicsit, nagyon) a gondolat meg a látvány is, a mecset ennek köszönheti, hogy egészben fennmaradt.
A tervezésnél arra kerestem a választ, hogyan lehetne minél több oszlopot és boltívet rárakni, figyelembe véve a technikai megvalósíthatóságot is, magyarul hogy ne körömnyi darabokból álljon. Ekkor jött segítségemre Katie Pasquini Masopust quilttervezési könyve. Ebből választottam azt a "módszert", hogy másold le a kép kis részletét, ebből készíts különböző százalékos nagyításokat, majd ezeket rendezd el valamilyen kompozíciós szabály szerint.
Az előző bejegyzéshez beszúrt képből a bal alsó sarokban levő darabkát másoltam le, háromféle nagyítást készítettem, és az átlós kompozíciót választottam.

Rögtön láttam, hogy ahhoz túl kicsit a darabok, hogy visszahajtott applikációval meg tudjam csinálni, ezért a téglákat ragasztani akartam. Tehát az egész munka a múltkori rozsdázásból származó anyagokból, Vicki Pignatelli-féle applikációval készült - részletfotókat nem csináltam. Felülről indultam, és - sajnos - a harmadiknál már láttam, hogy a legkisebb változatot nem tudom megcsinálni. Miután kész volt a "háttér", kétoldalas ragasztóval tettem fel a korallszínű "téglaberakásokat". Színtelen és drapp cérnával minimálisan tűztem meg.

11 megjegyzés:

dixike12 írta...

Az biztos, hogy nagy kihivas és nem könnyű egy ilyen boltivest megvarrni, de jól sikerült.

Névtelen írta...

Kattogok az eredeti kép és a quilt közt, és ami nekem a legjobban kijön belőle, az a végeláthatatlanság, és a porszem vagyok érzés.

Trudi írta...

Szokás szerint valami újat is mutattál, nekem jól visszaadja a nagymecset lényegét. De hol vannak a többiek? Én itt stresszeltem, mert ránk ijesztettél, hogy ezt a határidőt szigorúan be kell ám tartani. Igaz nyár van, vakációóóó....

Zsuzsuci írta...

Tegnap nem engedett ez a vacak megjegyzést küldeni.
Jó kis meló lehetett ezt megcsinálni, remek lett.
És köszönet a linkért, ami nekem sok újat hozott.

36évi írta...

Nagyon tetszik ez a szerkesztési mód, köszönet érte, elraktározom. És bődület j lett a kép. Kicsit jobban irigylem, mint Dixikéjét. :)

(Nem mellesleg ide elmennék, nagy kedvet csináltál. MInt jó pár országhoz a játék során.)

dióhéj írta...

A kép tényleg szenzációs, hihetetlen jól ábrázolja a teret. Olyan ügyetlen vagyok, tetszik a honlap, de nem találom a technika bemutatását.

Polyák Ildikó írta...

Örülök, ha tetszik nektek - nekem is, bevallom. Dióhéj, a honlapon nincs rajta a leírás, az a könyvben van:(

dióhéj írta...

Igen, bocsánat, utána rendesen is elolvastam amiket írtál és megértettem, csak nem írtam ide :)

Trudi írta...

Kerestem a könyvet az amazonon, de csak dvd-t ajánlott!

Polyák Ildikó írta...

Nem tudom, Trudi, mert én sem régen vettem, de az equiltertől.

Zelnice írta...

Egyetértek Márta nénivel,meg Évivel, meg mindenkivel: szuper!
Szédítő a perspektíva.