2013. január 20., vasárnap

Peru - Nasca vonalak

Nagyon örültem hogy újra lesznek kultúraquiltek, meg az első témafelvetésnek is. Peru. Dél-Amerika egyik érdekes országa, biztos sokfélék lesznek a munkák. :) Részemről vagy Machu Picchu vagy a Nasca vonalak voltak a legérdekesebbek. Gyorsan döntöttem a Nasca vonalak mellett, mert szerintem nagyon érdekes a története és könnyen megvarrható. Kíváncsi vagyok más is választotta e.
Némi képgyűjtés és keresgélés után, ezt a majmot választottam kiindulási alapnak.   


 Szerintem nagyon dekoratív és könnyen beazonosítható.
A varrásnál a színén csavartam kicsit és türkiz lett, majd visszatértem a stilizált légifelvétel koncepciójához.


Erős kísértés éreztem, hogy a kecsua asszonyok is felkerüljenek valahogy szőtteseik által. Esetleg a szegélyválasztásnál. 
Aztán végül most kimaradtak. A kép kapott egyszerű, sötétkék keretet. Az én Perum végül ilyen lett.

Hosszabban írtam a készítéséről a blogomban.  Elég grafomán módon. Érdekes lesz végigolvasni a többiek történetét is.

14 megjegyzés:

36évi írta...

Nagyon jó az alap, visszaszívom, amit mondtam ezelőtt. Csak nem láttam a fotón, de külön látszik, szóval kézbe véve nagyon jó lehet. :)
A színekért ide is jár a hangszóróm. :)

Márta néni azéris írta...

Én nem értem a kék színt. Ha ilyen gyönyörű élénk kéked van, (és biztos van még ilyen élénk anyagod,) a ruháikból csinálhattál volna valami szépet. Technikailag frankó, csak ne kék lenne.

ezkriszti írta...

Hű, arról írtam a saját leírásomban. Meg is tudom magyarázni. Kicsit filozófikus oka van. Itt vannak ugye ezek az indiánok akik csinálták ezeket az igazából ismeretlen célú vonalakat a sivatagba. Ha sivatag, akkor víz kéne bele. Meg az jó kontrasztos is.

Polyák Ildikó írta...

A kék nekem nagyon Peru. Két dolgot mondanék. "Üres" a bal alsó negyed, oda nekem kellett volna valami, mondjuk egy belógó kék vonalka darab. A keret nem tetszik: én a háttér-anyagot használtam volna, mert akkor ez a sötét anyag nem szorítja be a kompozíciót.

ezkriszti írta...

Nem teljesen jó a fotó, megbolondítja a gépemet. Próbálozok majd másikat csinálni. Elég szándékosan minimalista, volt is hezitációm feltegyem e.

Polyák Ildikó írta...

A minimalizmussal nincs bajom, de ha egy kép nagy felületén nincs semmi, a másik felén meg nagyon van, akkor a szemnek általában hiányérzete van.

ezkriszti írta...

Értem én. Tipikus ragasztófátyol megtréfált esete. Nem tükröztem a mintát, hanem rárajzoltam simán, ami szimmetrikus mintánál mindegy is lett volna, de ez nagyon nem az. Így fordítva lehetett csak felvasalni az eredeti elképzeléshez képest, meg ahogy a valóságban látszik. A fej is és a kar is kifelé került és elvitte a súlypontot az eredetihez képest. Mikor rájöttem, nem akartam már újra vágni az egészet. Most eléggé magyarázom a bizonyítványom érzésem van. Nem valami jó.

dixike12 írta...


Az, hogy a figura kék, végül is nem érdekes /alkotói szabadság/, viszont a kép bal sarkából nekem is hiányzik valami, vagy több tűzött vonal, vagy még egy figura, mert ezt a témát nagyon nehéz megvarrni, ugy hogy hűen legyenek ábrázolva ezek a rajzok.

Polyák Ildikó írta...

Jaj, ne. Tudod, én azt írtam ez ügyben még a régi-kultúraquiltes időben, hogy nem vagyok hajlandó "csak" dícsérni. Azt hiszem, jó, ha az embernek elmondják a véleményét. Nem kell védekezni, és nem kell elfogadni, max. elgondolkodni.

Trudi írta...

Jó lenne ez így, de talán egy nagyobb méretű majommal teljesen kitölthetted volna a képet.

Nóra írta...

Peruval kapcsolatban az inka kultúra, a Machu piccu után nekem a Nazca vonalak rejtélye jut eszembe.Nekem is ez volt a "B" tervem.A kék szín így, hogy nem tudtuk a koncepciót, kicsit furcsa volt, de így már rendben!

dióhéj írta...

nagy Nazca rajongó vagyok én is, csakis azt varrtam volna, de egyszerűen nem találtam azt a technikát és ötletet, amit meg tudtam volna valósítani...tán boutis technikába fogtam volna, de arra nem volt időm...a kék színnel nekem nem volna bajom, de valmiért mégsem az igazi nekem...

szizsu írta...

Gondolkodtam én is a nazca vonalakban, de nem volt ötletem, hogy tudnám jól megvarrni, Neked sikerült!

ezkriszti írta...

Köszi. Kicsit számítottam rá felrakáskor hogy megosztó lesz.