2013. március 20., szerda

A prágai Gólem



A feladat nem volt könnyű. Első körben gyerekkorom élményei ugrottak be, a Deli csoki, a fagyi (zmrzlina?), a knédli káposztás hússal. Á nem, nem ettem végig a gyerekkoromat :) Aztán beugrott, hogy az még Csehszlovákia volt, és tuti a szlovák dolgokra összpontosítanék. Így nekikezdtem az olvasásnak. Gyönyörű prágai képeket találtam és jött is egy csomó ötlet, de egyik sem volt igazán jó. Aztán a sörökről is olvastam, na, ez egy másik teljesen homályos pont nálam, így ezt is feladtam. Aztán Prágát és a sört akartam kapcsolni, de itt pedig a képzelőerőm szárnyalt túl gyorsan, kiderült, hogy megvalósíthatatlan a fejemben lévő kép. És akkor a férjem annyit mondott: Miért nem varrod a gólemet? Ekkor újabb kutatásba kezdtem, és rá is találtam a prágai Gólemre. Ő lett a befutó :)
" Löw rabbi nevéhez mégiscsak a Gólem története kapcsolódik leginkább. A legenda szerint agyagból embert formált, a szájába helyezett varázserejű papírral életre keltette, és otthonában dolgoztatta, csak szombatonként pihenhetett meg. Egy péntek este elfelejtette kivenni a papírt az agyagember szájából, és már majdnem kihirdette a szombatot az imaházban, amikor arról értesült: a Gólem megvadult, tör-zúz, még a végén megöl valakit.
Löw egy pillanatig habozott, hisz már elvileg szombat volt, amikor még a Gólemet sem szabad leállítani, aztán mégis úgy döntött, hogy még nem mondta végig a zsoltárt, tehát nincs még szombat. Hazarohant, ahol a Gólem épp a baromfiudvar felszámolására készült, kirántotta a szájából a varázsigét, mire az óriás holtan esett össze. A szombat elmúlt, azonban a Gólemet többet már nem élesztette fel, hanem tetemét a Régiúj zsinagóga padlásán helyezte el, máig is ott van, ha a turisták még szét nem hordták." (http://jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=173)
Hát ezért áll a quiltemen a Gólem a zsinagóga előtt. Az erősen hangsúlyos lámpa pedig a munkát szimbolizálja és Prágát is egyben. Újra munkába helyezték a régi gázlámpákat Prágában, melyeket lámpagyújtogató gyújt meg. Nos, ezért volt számomra kettős szimbólum, Prágáé s a munkáé. (http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/gazlampak_repitenek_korabeli_hangulatba_pragaban)
A zsinagóga rajzát Gordon Stanwixtól kölcsönöztem, (www.flickr.com/photos/23928875@N06/3437405612)ezúton is köszönet neki.
Az alap saját festés, a házakat a szürke különböző árnyalataival próbáltam hangsúlyossá vagy hangsúlytalanná tenni), a Gólem trapunto technikával került a képre, melyet dupla anyagból készítettem, így a hasán lévő hasíték valódi. Mivel a "géppel rajzolást" (tűfestés saját értelmezésben) és a szabad gépi tűzést is nagyon szeretem, örömmel varrtam minden egyes öltését.
 

12 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

Ági ez már nem is kulturaquilt, ez már kulturmisszió. Végigolvastam mindent, és örülök, hogy én is tanultam ma. Ettől csodás ez az egész.

Polyák Ildikó írta...

Ági, drága, ez nagyon jól sikerült. Tényleg - tudod, én megmondanám azt is, ha nem:)

Eleva írta...

Én is gondolkodtam a Gólemen, ezért örülök, hogy mégis csak született egy. Ráadásul nagyon tetszik, ahogy elkészítetted.

dixike12 írta...


Ma én is tanultam, mert jártam ugyan Prágába többször is, de a Gólemet nem ismertem. Köszi

Mártamásé írta...

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült kinagyítani, az épület is és a lámpa is annyira sokatígérő.
Gratula!

Trudi írta...

Tetszik, külön örülök a rajzos linknek!

dióhéj írta...

Nagyon jó lett és ráadásul az egész történet nekem új, ezért is imádom a kultúraquilteket, mert mindig tanulok itt valamit. A technika pedig a kedvencem (ha valaki esetleg nem tudná :)), szóval erősen tetszik az alkotásod :)

36évi írta...

Nagyon klassz, a rajzos része is, a lámpaoszlop a legnagyobb kedvencem, a dupla trapp meg ugye... alapból. :)
A Postamester című filmet láttad? Nagyon jó, teljesen ez a fíling, és van benne gólem, aki szolgál, és pont ilyen. :) Nézd meg, nagyon cuki film.

patchwitch írta...

Ujabb film, teljesen gaz vagyok filmekbol (is). ...

Nóra írta...

Ági,jó lett nagyon.A zsinagóga épülete is tetszik ahogy megvarrtad.
a történetnek is örülk, mert ugyan hallottam Gólemról, de a szomorú sorsát nem ismertem.

szizsu írta...

Nálam a Te alkotásod a nyerő. A témája, kivitelezése, az ötlet az egész úgy ahogy van. Kalap emelés :)

patchwitch írta...

Szizsu, pirulok am nagyon es koszonom!
Es nagyon orulok, hogy tetszett nektek. :)