2013. március 20., szerda

Jablonec

Délután fél kettő van, és még senki...pedig elhatároztam, hogy nem én fogom kezdeni, dehát már a nevem is Hamari-né. (milyen nehéz volt egy ilyen nevű pasit találni, aki a nevére vesz)

Csehországról nekem Hrabal jut eszembe, ő a legmeghatározóbb, nem véletlenül írta Dióhéj is. A galambetetése a kórház ablakából kilógva nagyon képben volt, de  mivel ezeket a kis munkákat én a szobám falán tartom, nem lenne jó mindig ezt látni.
Ezért aztán Jablonec lett a nyerő nálam, az üveg őshazája. Itt már a 16. században volt üveggyártás, és nagy az esély, hogy már az afrikai bennszülötteket is az ott gyártott gyöngyökkel kápráztatták el a hódítók. No meg izgatott is, hogy tudok-e valami üveggolyóhoz hasonlót varrni selyemből.

Technika a következő: a hernyóselyemre gyapjút nuno filcezek úgy, hogy kerek részek legyenek kihagyva. Rádolgozva látszik, hogy a gyapjú milyen finoman, és egyenletesen húzta össze a selymet.  

Ezután a kihagyott kerek részeket hátulról kitömöm szösszel, és letűzöm.

Aztán ezeket a hupujkákat kifestem, megszórom csillámporral.

ugye hasonlít egy üveggolyóra! Na jó, egy kicsit göcsörtös üveggolyóra.
Aztán még varrtam rá gyöngyöket, gombokat, strasszokat, szóval csupa olyasmit, amit Jablonecben ma is gyártanak. (a mérete kicsit csal, a rövid oldal annyival hosszabb, amennyivel a hosszabb oldal rövidebb, de a nuno filcezés teljesen kiszámíthatatlan, fél asztalnyi zsugorodott ekkorára.)
Remélem nem hiába ülök itt, és lesem a többiekét!!



15 megjegyzés:

Marika írta...

Nagyon jól eltaláltad a gyöngy és az üveg csillogását .Mikor megláttam az utolsó képet kezemmel akartam egybe kotorni és tenyérbe venni az összes kincset !(képzeletbe )

Bob írta...

Hu, nagyon kulonleges technika! ma is tanultam valamit :) es mar az elso kep is annyira jol nez ki! akkor meg ott talalgattam, hogyan csinaltad!

Polyák Ildikó írta...

Ez nagyon jó, Márta! Majd megnézem élőben júniusban!

Trudi írta...

Erről az üveggyártásról nem is tudtam! Rákerestem, nagyon jól kihoztad a lényeget.

Eleva írta...

Már megint egy eredeti ötlet, kivitelezés tőled, Márta néni. A technikádra gondolok. De az üveggyártás témája is klassz.

ezkriszti írta...

ÁÁÁ Márta néni textilből mindent tud csinálni. Még üveget is.

Bejus70 írta...

Márta néni nagy varázsló! Sokat töprengtem rajta, vajon miféle anyagból formálhatta a Jóisten az agyát meg a kezét? Mert abból a csillámporból nem kapott akárki...

Ezt is melyik bugyorból szedte, ezt a játékot?

dixike12 írta...


Csoda ahogy megcsináltad, és nagyon nosztalgikus, a régi szép időkben,mikor a legtöbbször Csehszlovákiába mehettünk mit hoztunk mindig? /legalábbis én/ gyönygyöt, gyöngyöt minden mennyiségben.

Mártamásé írta...

Rájöttem, hogy mi az egyetlen dolog, amibe beletörne a bicskád, ha monochromban kellene alkotni. :-)

Igaz, hogy üveg, de brilliáns.

dióhéj írta...

Mártanéni, ez zseniális, a technika, az ötlet, minden és olyan jó volt olvasni megint a posztodat, egyszerűen odavagyok a humorodért :)

36évi írta...

Kicsit a te munkád adta vissza az életkedvemet, a beírásodat csak később olvastam, de megerősített. :)))
Elképesztő vagy, és most már annyira sokrétű, az első szériához képest, amikor rögtön megismertük a sok kicsi kütyüről a képed, átváltottál egy széles technikai és eszmei körre. Imádom. Bizonyos dolgokat nem szabad utánad csinálni, mert úgysem sikerülne. Olyan vagy, mint Mucha. :)))

Márta néni azéris írta...

Ne fényesítsétek a glóriám, mert kopik, és ha lejjebb csúszik, könnyen lesz kötél az ember nyakán.

Ha tudnátok, hogy a nuno filz -ha nem lennének olyan drágák az alapanyagok, - iskolás gyerekeknek való játék. Reméelm, nyáron majd Tiszaújvárosban az országoson játszadozunk.

dióhéj írta...

ne viccelj Mártanéni, én azt hittem ez a nunofilcezés állatira bonyolult művelet....

Nóra írta...

A 90-es években az egyik prágai utazásomkor egy jabloneci üveg kiállítást is rendeztek a mi kállító termünk mellett,csupa gyönyörő ékeszerekkel és egy üveg alatt a szivárvány színeiben,virág szirom formában kirakott a csiszolt kövekkel,üveggyöngyökkel.Ennek a hangulatát hoztad vissza nekem a megvarrt és festett"üveg"gyöngyeiddel!

szizsu írta...

Már nagyon várom azt a júniust, mert ez nunofilczés izgalmasan hangzik, képed pedig csillog-villog nagyon jól mutat.