2013. március 21., csütörtök

Táncoló ház Prágában



A prágai Táncoló ház az amerikai sztárépítész Frank O. Gehry jellegzetes munkája, szabálytalan forma és elegánsan szép dizájn. Építészetileg, a modern épület úgy ugrik ki a szomszédos, szabályos vonalú házak közül, mint egy lelkesen feltartott hüvelykujj. Az eredeti épület a második világháború végén elpusztult a bombázások alatt és a romok eltakarítása után sokáig üresen maradt telekre a városvezetés nem tudta eldönteni hogy mit is építsenek. Az első terveket Václáv Hável kérte Vlado Milunić szerb származású cseh építésztől (aki a szomszéd házban Hável lakásának átalakításában vett részt). Később a holland ING megvette a telket és megbízta Milunićot a tervezéssel, azzal a feltétellel, hogy bevon egy világhírű építészt. Milunić először Jean Nouvelt kérte felMilunić először Jean Nouvelt kérte fel, aki a telek kis méretére hivatkozva nem vállalta a megbízást, majd Frank Gehryt, aki elvállalta a kihívást. Az építkezés 1994-ben kezdődött és az épületet 1996-ban fejezték be. Az épület szabálytalan formájával a  dekonstruktív építészet példája. A formát két ölelkező alak inspirálta, Ginger Rogers és Fred Astair párosa. Az épülethez 99 különböző formájú és méretű betonpanelt használtak, mindhez egyedi faformát kellett építeni. A szokatlan forma és a technikai megoldások sok vihart kavartak, de a kedélyek idővel lecsillapodtak, az épületnek ma fontos helye van a modern prágai építészetben és városképben.
Az épületet irodaként működik és nem lehet szabadon látogatni, csak  a 7. emeleten található La Perle de Prague vendéglőt, ahonnan a prágai várnegyed nagyszerű panorámájában gyönyörködhetnek az ebéd vagy vacsora közben.
Nem akartam realista képet  varrni, első sorben a kék égbolt miatt. Több szín kombinációjával próbálkoztam, végül a fehér-fekete mellett döntöttem.

A fehér vászonra felrajzoltam a képet, majd drappos organzával lefedve varrtam meg az ablakokat.





A köztes részeket kivágtam, majd körbe varrtam a kontúrokat. A hátteret ezüstszürke cérnával tűztem le, hogy jobban kiemelje az épületet.
A végeredmény:



9 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

Szóval semmi tranzisztor? Semmi műszaki kütyü? Pedig Teslát nem kéne kihagynunk, volt akkora feltaláló, mint Edison (a főnök) csak nem volt olyan jó a menedzsmentje.

De ez egy különleges, és máshol elő nem forduló építmény.

Marika írta...

Nagyon ötletes és aprólékos a munkád
jól választottad meg a színeket, jól döntöttél az ég kékjének elhagyásával.
Gratulálok :)

Mártamásé írta...

Külsőre már többen is mondták, hogy hasonlítunk, de hogy mindkettőnk agya ugyan azt az alapötletet dobta ki. :-)

patchwitch írta...

Ezen en is gondolkodtam, annyira jol nez ki. :) nagyon jo lett :))

dióhéj írta...

jó lett, nem is baj, hogy nem realista képet varrtál, így igazán egyedi, tetszik a színkombináció is és a technika is :)

36évi írta...

Mint egy rajzfilrajz. Nekem bejön, háttértűzés meg nagyon illik hozzá. :)

Polyák Ildikó írta...

Ide is írtam. Azt, hogy jó, de Mártamásé megoldása jobb lett - bocsi.

Eleva írta...

A témáról rád ismerek. Meg a színválasztásról is.Szeretném élőben is látni, főleg, hogy ketten is megvarrtátok ezt a Táncoló házat. Az ablakok kivitelezése jó ötlet volt, tetszik!

szizsu írta...

Mindig is irigyeltem a sok sok türelmedet, ami látszik ezen a munkádon is. Jól sikerült.