2013. augusztus 31., szombat

Az ír tengerpart

Mikor egy országot Ildi kijelöl, végiggondolom, mi jut eszembe róla a nélkül, hogy előszedném a könyveket, vagy a netet.
Hogy smaragdzöld
a Lottózsonglőrök film
Az ír lánc
Az ír tánc
A barna sör. A pubok.
Az erős katolicizmusuk. Vallásháború volt a XX. sz. végén Európában.
Hogy milyen jól bejött nekik az Európai Únió. Milyen jó fészekrakó helyeket tudtak csinálni a multiknak. Mi miért nem tudtunk?
A burgonyavész, aminek a következménye tömeges éhenhalás, és tömeges kivándorlás volt. (de miért nem halásztak? Tenger veszi körül!!)
Kedvenc könyveim, amik az ír kivándorlók, vagy azok leszármazottairól szólnak. (Steinbeck, Margaret Michael, Tövismadarak, Lámpást adott kezembe az Úr, )
A Kennedy klán
A Kelly Family (erről ugyan nincs adatom, de csak rájuk kell nézni. A hajukra. A kerek almaképükre, a szeplőikre.)

Aztán elkezdek keresgélni a képek közt a gugliban, és mikor meglátom a tengerparti képeket, megvilágosodok. Hát ilyen tengerpartok mellett aligha lehet kikötni, aligha lehet halászni. Ezért halhatott éhen az a sok millió ember a burgonyavész hét évében.  Ezért az én képem az ír tengerpart lett.

Technikailag elég semmi. Nunozott chiffon, rápancsingolva ez-az.

6 megjegyzés:

Eleva írta...

Azért azt a burgonyavészt megnéztem volna!
De beérem ezzel a hangulatos tájképpel is.A kis vitorlást látva érezhető a szirtfal ijesztő mérete. (nem írtam, de korábban a hideg zord időt is nagyon jól visszaadta a képed.)

Trudi írta...

Az jut eszembe a képről, hogy nagyon zord lehet ott néha az időjárás, ahogy csapkodja a víz a sziklát.

Bob írta...

Mar a bejegyzes harmadik soranal tudtam, hogy te vagy... Es volt egyszer az egyik torikonyvben egy rajzos kep a burgonyaveszrol, ahogy szomoru arccal ulnek a csontsovany emberek a "burgonyak" mellett...valahogy biztos voltam, hogy olyasmit fogsz varrni...:) (de nem :))

Márta néni azéris írta...

Az a burgonyavész nem volt kismiska, az ország azóta se heverte ki, hogy a 11 millió lakosa 4 millióra esett vissza, 3 millió volt a kivándorló, a többi az éhenhalt. (ld Wikipédia)

dixike12 írta...


Én csak képen láttam még Irország partjait, de valóban ilyen szikla és szikla rajta csodazöld. A burgonya viszont azóta is a fő ételük, volt egyszer pár évig egy ir család a szomszédom, tündériek voltak és burgonyát burgonyával ettek.

Polyák Ildikó írta...

Igen, ez nagyon jó! A Moher-sziklák tényleg félelmetes, felejthetetlen látványt nyújtanak. A halászatnak esélye sincsen arrafelé.