2014. január 21., kedd

Anubisz

                                                            Anubisz, Ré  és Hórusz szemeAz egyiptomiak egyes természeti jelenségekben természetfölötti erőknek a megtestesülését látták, melyet a hieroglif írásban, a művészi ábrázolásokban emberi, állati, növényi vagy akár egy tárgy alakjában mintáztak meg. Egy-egy isten megjelenhetett nemcsak emberi, hanem állati alakban is, sőt nagyon gyakran az emberi testet állatfejjel olvasztották egybe..
Az isteni erők sokféleképpen való megtestesítése mellett az egyiptomi vallás legjellemzőbb részei a napkultusz és a halotti kultusz. Ahogy a földi élet Ré napsugarának köszönhető, úgy a halál utáni továbbélés, a fennmaradás lehetőségét az Ozirisz -hitben található, s ennek része volt a mumifikálás, amivel a test túlvilági életét is biztosítani akarták.Az ókori egyiptomiak istenei a természet láthatatlan erőit testesítették meg. Csak néhányuk visel emberi formát, sok közülük állat (vagy részben ember, részben állat, például madár, rovar, hüllő) alakjában jelenik meg, de ezek inkább elrejtik, mint felfedik igazi természetüket.
Anubisz: Ámon Ré mellett, Anubisz volt az alvilág másik legfontosabb istene.
.Ő volt a titkok őrzője, a sírkamra istene, a halottak útjának sakálfejű megnyitója,.. Ábrázolása sakálfejű ember, vagy fekvő sakál. Gyakran visel uszeh gallért a nyakában, fején olykor a Kettős- koronát.. Fekete színe szimbolikus, a túlvilágra és az újjászületésre utal.
Az ókori egyiptomiak hite szerint az elhunyt lelkének a halál után útra kell indulnia a Duat kísérteties birodalmába. A Duat egyszerre jelenti a csillagok között található, ragyogó másvilágot és a sötét, démonok és szörnyek által benépesített alvilágot, amelyen szűk, csapdákkal teli ösvény húzódik keresztül. Ezen az utazáson  Anubisz játssza a lélek kísérőjének szerepét.
Azt tartották róla, hogy ha rátette kezét a múmiára, akkor varázs révén „Ah”-ba, boldog állapotba, lelki világosságba jutott a halott és ennek az érintésnek a következtében új életre kelt.
A kép jobb oldalára a három istenség jelét tettem:
 Anubisz.   
 Ré Napisten a világ teremtője, az istenek királya. Ábrázolásokon emberalakban, fején ureusz-kígyós napkoronggal, máskor sólyomfejű emberalakban, napkorongot viselve ábrázolták.
 Hórusz szeme.
Hórusz az egyik legfontosabb egyiptomi isten A róla alkotott elsődleges elképzelés szerint az ég hatalmas ura. A magasban szárnyaló sólyom megtestesítője. Az egész eget átfogó madár szemei a hold és a nap, szárnyai átölelik az egész földet. A Hórusz szeme szimbólum az egyiptomiaknál a megújulás jelképe volt. A Hórusz-szeme nyakláncot a múmiák azon részére tették, ahol a belső szerveit kiszedték.
                                                     _______

Anyagra nyomtattam a hieroglifákat  ( bubble jet),majd erre kerültek az alpplikációk.

7 megjegyzés:

Mártamásé írta...

Tetszenek a színek, a háttér ötlet egyenesen 10 pontos.
Tökéletes:-)

dixike12 írta...

Nekem is a háttér nagyon tetszik, jó ez a technika.

Marika Szabóne írta...

Nagyon ötletes a háttér szerintem magában az is elég lett volna a témához .

Trudi írta...

Annyira jó, hogy azt hittem a képről, hogy az eredeti és lejjeb jön a munkád!

Trudi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eleva írta...

Megjelent Anibusz, és tudtam, hogy Te vagy. Nagyon jó lett, a háttér meg különösen.

szizsu írta...

Igazán jól sikerült a téma feldolgozása. Látszik, hogy a kedvedre való. A kivitelezés is a megszokott pontos munka, harmónikus, jó az összkép.