2013. január 20., vasárnap

Caxamalca aranya

Hajdanában, mikor az indián könyvekből már kinőttem, de még nagyon érdekelt a téma, apám adta kezembe a fenti című könyvet az inkák történelméről. Most a wikipedia segít felidézni Peru (akkori nevén Caxamalca) történetét, amiről ez a rég elveszett könyv szól.
1531-ben Pizarro konkvisztador viszonylag kis számú sereggel kelt át az Andokon,  és az inkák - kultúrnéphez illően -inkább kíváncsian, mint ellenségesen fogadták. Pizarro királyukat Atahualpát túszul ejtette. Atahualpa felajánlotta, hogy életéér cserébe a tróntermet két hónap alatt telehordatja arannyal, és kétszer ezüsttel. (a terem a wikipédia szerint 6.7x5.1 méter volt, és a piros vonalat 2.4 méter magasan húzta meg, tehát kb 75 köbméter arany, és 150 köbméter ezüst volt a tét. (el lehet gondolkozni, hogy ma akár pet palackkal is telehordana-e népe  vezetője életéér egy ekkora termet)
Megindult a népvándorlás, mivel az aranyat -a nap könnye- szinte használati tárgyak készítésére, totemjeik, isteneik megformálására használták, és igen sok van az Andokban, a megadott időre össze is jött a cucc, Pizarro mégis megfojtatta Atahualpát.
Azért hogy valamit adjanak érte a spanyolok, behurcolták a fekete himlőt, ami végleg megpecsételte az inka nép sorsát.
Spanyolországot naggyá tette a hatalmas kincs (na meg a többi gyarmat)  de ugyanakkor el is puhította. Alul maradt az évszázadok alatt az angolokkal vívott vetélkedésben, mivel az angolok az ország fejlesztésére, a spanyolok pedig az ország szépítésére használták fel a gyarmatokról összerabolt értékeket.
Aki Spanyolországban megcsodálja a templomok, és paloták aranyozását, jusson eszébe,
hogy ez az arany honnan származik.

Tehát ezt a kis aranyozott történelmet akartam megvarrni ezzel a munkával, melynek eredetijét a Szépművészeti Múzeum néhány évvel ezelőtti kiállításának anyagában láttam. Technikailag egy kicsit felturbózott és elnagyolt gépi trapuntó, (dupla rétegekkel) és még utólag hátulról szösszel kitömve a domborodás kedvéért.   

16 megjegyzés:

36évi írta...

Márta néni, Imádom a képed, de hihetetlen módon vagyok lepve a stílusváltáson. :)
Viszont a téma nagy barátom. :)

patchwitch írta...

Vitatkozva Evivel, amikor meglattam a kepedet, eloszor arra gondoltam, csak nem Marta neni kepe ez? Es a bejegyzes aljan lattam, igazam van :) klassz!

Márta néni azéris írta...

Mivel én tettem fel reggel legkorábban, így az enyém van a végén, így összegezhetem, hogy mennyire örülök neki, hogy minden téma, amire gondoltam, elkészült valakinek a tűjével.
Annak meg pláne örülök, hogy nyitott a projekt, és milyen sokan vagyunk.

dixike12 írta...

Tetszik téma meg a kép is, de azt kérdem, miért nem aranyozot anyagból varrtad?? /lehet hogy hülye kérdés, aranyozot anyag???/

Utolag nehogy fesd arannyal mert az már nem lesz ugyanolyan.

Polyák Ildikó írta...

A fej nagyon jó, de legalább részleteiben kéne egy kis arany. Nem az egész, az túl sok lenne, csak egy kis sejtetés, hogy miről is van szó.

Trudi írta...

Igen, nagyon jó, de miért nem arany?

Elizanikó írta...

:o)) Bocsánat, nekem is az arany hiányzik belőle. Pedig nagyon jó a kép.

Márta néni azéris írta...

oké, bearanyoztam,(bevallom nem tudtam lecsavarni az arany akrillom tetejét, de végül sikerült.) De ide tenni a képet már nem tudom, csak a saját blogomra, mert ezen a blogon a tervezésre nem tudok rámenni.
De tényleg jobb lett.
http://martaneniazeris.blogspot.hu/

Egyébként én a bejegyzésekre csak úgy tudok rámenni, ha az új beírásra jelentkezek, ezek szerint ez a blog csak a beírók közt publikus?

Nóra írta...

Igen, sajnos a történelem tele van ilyen szomorúságokkal, igazságtalanságokkal.Még nem láttam a blogodban arany színben pompázni,most megnézem.Nekem igy is tetszik.

dióhéj írta...

bizony bizony, sokkal jobb lett aranyozva :)

Eleva írta...

Kis méretben nem könnyű, sőt nem is lehet mindent megcsinálni, de ez a fej nagy ötlet.

Marika írta...

Nagyon szép lett "aranyosan" a csillám por tényleg még jobban megdobja .

36évi írta...

Hú, na most tényleg az igazi! Imádom a zord fejét! :)
Ha belépsz a blogba, a bejegyzésed alján ott kéne lenni a kis ceruzának, ahol tudnád szerkeszteni a cuccot. Nincs ott?

Márta néni azéris írta...

Hát hogy én hol mindenhol kerestem a szerkesztési lehetőséget...csak itt nem a ceruzát, hanem fenn a fejlécen.Már érdemes volt ma felkelni, mert tanultam valamait.

ezkriszti írta...

Hú, így bearanyozva már visszaadja azt a töménységet amiért annyit öltek.

agibo írta...

Így aranyozva lett igazán "kerek". Nagyon jó!