2008. június 5., csütörtök

Igen, Portugália!

Szeretném, ha először meghallgatnátok ezt a dalt.
Ez egy fado (ejtsd fadu), ami a lehető legportugálabb dolog, előadója pedig az az Amália Rodrigues, aki a lehető legportugálabb énekesnő. Istennő, kultikus figura volt, akinek a halálakor nemzeti gyásznapot rendeltek el, és lisszaboni sírja zarándokhellyé vált. A fado alapérzése egy lefordíthatalan szó a "saudade", ami a beteljesületlen vágyat, elvágyódást, szomorúságot jelenti.
Portugália NEM mediterrán ország: sem földrajzilag, hiszen déli partját is az Atlanti-óceán mossa, sem értékeiben, kultúrájában. Egész történelme során sokat szenvedett a "nagy testvértől", noha a portugálok szent meggyőződése szerint ők fedezték fel a világnak a világot. És tényleg, ha utánanéztek, portugál hajósok indultak neki legelőször - már 1420-ban - a nagy vizeknek.
Portugália nem gazdag ország, és sok szempontból nagyon hasonlít Magyarországra. Érdemes megismerni, és megkülönböztetni őket a spanyoloktól. Örömteli felfedezést!

4 megjegyzés:

36évi írta...

Nem jó a link (Clinton beszél 25 percig), de a keresőbe beütöttem a nevet és a fado-t, van egy csomó találat.
Akkor ez a fado a stílus lehet? Kül. címeket is találtam. Az tuti, hogy mindben "guitarra portuguesa"-n játszanak. Klassz.

Polyák Ildikó írta...

Nem tudom, mit rontottam el, de kijavítottam.

Trudi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Trudi írta...

Nagyon köszönöm, hogy ezt választottad, az egyik kedvenc országom.