2008. október 31., péntek

Ildi Magyarországa

Kicsit zavarban vagyok, mert az én Magyarországom nem olyan szép, mint a már bemutatottak.
Induláskor fogalmam sem volt, mit fogok csinálni, csak azt tudtam, hogy valamilyen fontos "magyar sajátosságot" próbálok meg ábrázolni. Hosszas vívódás után maradt a "széthúzás". Nem szeretnék itt mélyebb elemzésekbe bocsátkozni, hogy ennek milyen hatása volt és van a világunkra - hiszem, hogy mindannyian megtapasztaljátok.
De hogyan lehet a széthúzást textilben kifejezni? Ekkor eszembe jutott a Rákóczi úti volt Verseny Áruház logója. (Fiatalabbak kedvéért ez ma a nagy Libri könyáruház a Síp utca sarkán). Anyukámtól tudtam, hogy ezt korábban Gutmann-nak hívták, és a logó azt volt hivatott jelezni, hogy olyan tartós ruhákat árulnak, hogy még hat férfi sem tudja elszakítani a nadrágot. Hál'Istennek találtam róla képet.


Eleinte úgy gondoltam, hogy lesz valami háttér, azon meg pasasok, de persze nem nadrágot húznak, hanem kötelet. És aztán jött az újabb ötlet, hogy mi van, ha már "repedezik" ez a nadrág. Van egy szép régi damasztabroszom, ami nyolc nagy négyzetből van "összehímezve". A Hímzés bibliája c. könyvemből kiderült, hogy ezt illesztő öltésnek hívják, és több fajtája van. Mivel a hímzési képességeim eléggé korlátozottak, így a legegyszerűbbet választottam.


Kis darabka anyagokkal beborítottam egy ragasztós vetexet, szendvicset csináltam belőle, szétvágtam, a vágásnál behajtva letűztem, a fekete részeket lestipplingeltem. A szaténszalagot átlátszó cérnával rávarrtam, körbe cikkcakkoltam, végül összehímeztem és odavarrtam a zsinórt.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ilyet csak Te tudsz kitalálni. Kellett hozzá a magyarázat, de így már érthető. Sőt. Továbbgondolva, míg ők ketten a kötéllel vacakolnak, a föld válik ketté alattuk.

Mártamásé írta...

Igen, jó, hogy van magyarázat, különben azt gondoltam volna, hogy hazánk állapotát látom.
De, úgy is magyarázhatom, hogy valami a harmadára csökkent minálunk.
Jó ötlet, ez is mi vagyunk.

agibo írta...

Hát a téma igen-igen politikus. Jól visszadtad textillel a körülöttünk lévő kuszaságot. Azért a sárga alakok nekem egy kis optimizmust sugallnak.

Polyák Ildikó írta...

Én egyáltalán nem szántam politikusnak (csak azért nem lett több ember, mert nem volt több szaténszalag). Ez a széthúzás dolog minden szinten ott van - legalábbis ott, amerre én járok.

Elizanikó írta...

Sajnos valóban nagy a széthúzás. De leginkább a ködösítés. Na de azért a ködöt nem lenne nagy kunszt megvarrni. A széthúzást viszont ez a kép remekül kifejezi.

Trudi írta...

Hú, ez ijesztően jól szemlélteti a gondolatot.

36évi írta...

Hát a témaválasztásodban biztos voltam... nekem példabeszéd megvarrva.
Én azért hajlamos vagyok azt látni benne, hogy éppen összetartják a mukik a kétfelé szakadó részt.
Egyébként is olyan hangulatban vagyok, hogy nem hagyom magam elsodortatni a pesszimizmussal (a szűkebb és a tágabb létteremben is tudnék napi példákat hozni).

Szóval szeretem, mert figyelmeztet, de látom benne az összefogást is. :)

Technikailag meg azt bírom benen, hogy ott a piros-fehér-zöld. :)))

dixike12 írta...

Erre a táblára még én is nagyon emlékszem,sok évig voltam a Centrum Áruházak dolgozója és ez a tábla sokáig fennt volt még a névváltozás után is. Jól megfogtad a témát, ami igen jellemző, és jól is néz ki, de a jelkép a huzásról azt jelentette a gutmannál, hogy akárhogy akárhányan akárfelé húzzák sosem fog elszakadni,én ezt remélem, bár a repedés ott középen....Gondolatot igy megvarrni szerintem jó.

dalia írta...

igen, az vicces, hogy végülis csak nálad szerepel a pirosfehérzöld:) tetszik, és örülök, hogy nem csak nekem nem csupa napfény ez az ország...

Colette írta...

Mikor először megláttam az jutott az eszembe, hogy miért a széthúzás, miért nem az összefogás???
Weöres Sándor zúgott a fülemben: Vigyázz, hogy mit gondolsz, világost vagy sötétet, mert amit gondoltál megteremtetted...
Ha láthatom benne én is az összefogást is, akkor köszönöm.

dióhéj írta...

Szép dolog mondhatom, méghogy tilos a piros-fehér-ződ, oszt itt van, tessék.
Az ötlet jó egyébként, de azonnal az jutott eszembe, mint colettenek. Elég baj az nekünk, hogy ez a hír járja rólunk, nem kéne még nekünk is megerősíteni ezt. Ez nem dorgálás, vagy ilyesmi, csak hangosan gondolkodom és szeretném én is a kapaszkodást látni inkább, ahogy a kötél két vége fogódik. No.

dióhéj írta...

Na, most látom, hogy az Évi is ezt írta, csak rohanásban vagyok, mindenkihez akarok szólni, aztán a hozzászólásokat nem annyira olvasom most.

b_ildikó írta...

Irigylem benned, hogy milyen jól meg tudsz fogalmazni, képre ültetni egy fogalmat.
Tudsz absztrahálni.

Polyák Ildikó írta...

Én nem vagyok elégedett magammal, de sokat dolgozom rajta. De tényleg...