2008. november 5., szerda

Eltűnő Józsefváros


A képhez felhasznált fotók származási helye: http://www.flickr.com/photos/olahcsabika/2633931937/ ; http://nyoc.blog.hu/ ; http://www.flickr.com/photos/almodozo/2612345334/; http://www.flickr.com/photos/topster/2652436822/

Amikor végigsétáltam az utcán, mindig elhatároztam, fogom a fényképezőgépem, visszamegyek, és mindent gondosan megörökítek. Mégsem tettem. Talán azért, mert csak még jobban fájt volna.... Már nincs sok fényképezni való, szép lassan lebontották az összes házat, napról-napra tűntek el. Az egyik kedvencem még ott árválkodik egymagában a hatalmas üres területen, ablakai alatt a kitárt szárnyú angyalkákkal. Mindig megcsodálom, amikor elmegyek mellette, és megfordul a fejemben, hogy még mielőtt lebontják a házat, valahogy egyet le kéne vennem, de nem hiszem, hogy olyan egyszerű lenne, több kiló is lehet, szerintem csak összetörne. Szerencsére vannak akik bátrabbak nálam. Két angyalka már hiányzik, és látszik, hogy valaki szakszerűen szedte le. Nagyon örülök neki:)))
Ja, hogy még nem mondtam? A Leonardo da Vinci utcáról van szó., és az ottani házbontásokról. Szinte egytől-egyig gyönyörű épületek, vagyis voltak:( Helyükre pedig újépítésű dobozok kerülnek.
A 33-as számú ház igazi remekmű volt. A középen kiugró zárterkély remekül tagolta a háromtengelyes épületet. Különleges volt a zárterkély alján található két vadmadár épületszobor is, akik szegények, már egy jó ideje fejetlenek voltak.

Nem véletlenül nyilvánították műemlékké, de számít ez ebben az országban??? Úgy tűnik cseppet sem.

Az unokáink sem fogják látni műsorban is foglalkozott az esettel:
"Most ősszel hirtelen lebontották a Leonardo da Vinci utca 33. számú házat úgy, hogy éppen műemléki védelem alá helyezte azt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal!Lassan elfogynak a megszokott budapesti kerületek, elfogynak a régi házak, és ma már annak is örülhetünk, hogy ha megőrzik a házak homlokzatait, és a befektetők és tervezőik e díszletfalak mögött építik meg a lebontottaknál sokszor valóban értéktelenebb, új épületeiket
Más országokban a '60-as években volt ez divat, Magyarországon most terjed el. A Leonardo da Vinci utca 33.-at a VIII. kerület vezetésének teljes pártfogásával bontották le! És közvetlen környezetében a további házak, a nagy is, meg a kicsi is már az utolsókat rúgja, mielőtt az utolsókat rúgják beléjük. Már kiürítették őket, bontásra előkészítették, és eltűnnek, mint Józsefváros múltja, hagyományos világa másutt is.
Némelyik 100 éves ház mai állapota siralmas, de ezek az évtizedeken át elhanyagolt házak felújíthatók, és úgy is használhatók lennének, nem pedig csak telekként, hogy helyükre mást építsenek.Egy-egy megőrzött homlokzat is fontosnak számít már manapság, mert úgy látszik, hogy magukat a házakat nem lehet megmenteni."(Unokáink sem fogják látni... - 204.adás http://www.hirado.hu/cikk.php?id=252204)

11 megjegyzés:

Polyák Ildikó írta...

Először azt hittem, ez "csak" egy fényképkollázs, aztán jöttem rá, hogy már rá van nyomtatva (?) az anyagra.
Mindenesetre nagyon díjazom az ötleted, nem "ledannás", de tökéletesen kifejezi a gondolatot.

Ledeczki Anna írta...

Igen, nem egy technikai bravúr, de most sokkal inkább a gondolat volt számomra a lényeg, és az hogy mások számára is átérezhető, érthető legyen.

Lehetett volna elvontabban is ábrázolni,de akkor nem jött volna ennyire konkrétan át(bár lehet, hogy még megcsinálom). A képen konkrétan a 33-as ház látható.

Először transzferpapírra nyomtattam, és vasaltam fel a képet, de borzalmasan fényes és merev volt. Ezután papírragasztóval egy papírra ragasztottam a textilt, és így tettem a nyomtatóba.

dióhéj írta...

Ó!
Én máris megbocsátottam, akkora élmény volt végigolvasni a beszámolót. Hatalmas ötlet és ránézve pont azt fejezi ki, amit leírtál. Ezt a papírragasztósdit kipróbálom egyszer én is, a vliesofix elég drága, én azzal szoktam.

Elizanikó írta...

Nagyon hatásos lett.
Először nekem nem is ugrott be, hogy ez már a kész műved. Azt hittem ez az ihletadó.
Persze fotón, képernyőn át ez másként hat, mintha a maga valójában láthatnám.

Technikailag ajánlanám, hogy egyes fénymásolópapírokat olyan csomagolópapírban forgalmazzák, ami fényes, és vasalóval enyhén hozzá lehet rögzíteni a textilhez.
Én ezt szoktam használni a textilre nyomtatáshoz. Utána könnyen lefejthető, és sima nyomott mintás textilként tudom továbbiakban kezelni az anyagomat.
Ha ismered ezt, akkor bocsi.

Ledeczki Anna írta...

Nagyon köszi, majd kipróbálom.

Névtelen írta...

A téma nagyon jó, a szöveg is nagyon Magyarország, a techikához nem tudok hozzászólni, de legalább néhány öltés jó lenne bele, hogy a foltvarrás is benne legyen valahol.

Ledeczki Anna írta...

Van benne néhány öltés, még ha nem is sok:)), de ez most nem is kíván többet. Gondolkoztam valami szöveg belehímzésében, de aztán valahogy mégsem kívánkozott a képre.

Névtelen írta...

A kép tényleg nem kiván. Csak azt nem tudom, hogy akkor egy kép fénymásolásán mi került hat hét +öt napba.

Ledeczki Anna írta...

Én pedig nem tudom miért világhírű Mondrian:Vörös-fekete-kék-sárga és szürke kompozíció című műve :)

Nem mintha venném a bátorságot a hasonlítgatásra:)))

Lehet, hogy nem ez volt a legszerencsésebb megoldás, de most erre jutottam. Ezzel tudtam a legjobban kifejezni azt,amit szerettem volna.

Trudi írta...

Érdekes megoldás és számomra még érdekesebb, hogy a pestieknek csak Budapest jön elő, mint Magyarország - félre ne értsd én is szeretem Pestet.

Polyák Ildikó írta...

Anna! Félreértetted Mártanéni pikírt megjegyzését: arra vonatkozott, hogy késtél:( De szerintem megérte.

Igen, Trudi, nagyon Pest-centrikusak vagyunk.