2008. november 13., csütörtök

Tiszavirágzás


"Temető a Tisza, mikor kivirágzik,
millió kis lepke habja között játszik.
Egy sem él sokáig, míg számolok százig,
temető a Tisza, mikor kivirágzik."
(magyar népdal)

Nekem a Tisza a mindenem, mellette éltem 19 éves koromig, dédnagyapám révész volt a Tiszán. Azóta sajnos a sors elvezérelt onnan, de olyan sírig tartó szerelem ez, amihez kevesebb hasonló van az életben. :-) Talán Évi Lánchíd-vonzalmához tudnám viszonyítani. :-)
Amikor Ildi szólt, hogy ha érdekel, beszállhatok a KQ-buliba rögtön tudtam, hogy ezt fogom megvarrni. Nem tudom, hogy egy kívülálló számára mennyire sikerült visszaadnom ezt a semmihez nem fogható élményt, amikor júniusban egy késő délután virágba borul a folyó, a nap sugarai visszatükröződnek a délutáni párában a rovarok testén, aranyszínűvé varázsolva azt.
Egyetlen napig tart - nekünk csak 24 óra, de a tiszavirágnak egy egész élet. Ennyi ideje van, hogy párt találjon, eljárja násztáncát (ez maga a virágzás), hogy szaporodjon...

8 megjegyzés:

36évi írta...

Klassz beszálló! A víz csodálatos, szépen fordrozódik. Felül is organza van?

Cic írta...

Ezüstszürke organza van mindenütt (a vízen 3 rétegben), valahogy érzékeltetnem kellett, hogy csillog minden, mert bár késő délután zajlik az egész, még világos van...
Akinek lehetősége van egyszer is megnézni élőben, ne hagyja ki! :-))

Trudi írta...

Szuper, csak képről láttam még a National Geographicban.

dixike12 írta...

Valóban varázslatos mikor ma Tisza kivirágzik, régen egyszer volt szerencsém látni, szeretem a Tiszát és nagyon szép a képed, gratulálok

F.Gina írta...

Cic, nagyon szép lett ! Gratulálok, jó kezdés !!!

Névtelen írta...

Nagyon szép. Én húsz éve biciklizgetek a gátján, és még nem láttam. A halászok felvilágosítottak, hogy löszös partfalak mentén van csak. A gát meg legtöbb helyet többszáz méterre van a folyótól. Ez olyan, mint ez a KQ projekt: nem elég a partról nézni, benne kell lenni. Isten hozott.

Elizanikó írta...

Nagyon örülök, hogy ezt varrtad meg. Rég vágyok rá, hogy lássam a tiszavirágzást, de még nem sikerült. Azaz hogy most már látom itt a képeden. :o)) Szép lett a quilted. Szeretem a gyöngyöket, és az organzát is rajta . Szombaton légyszíves hozd el !

agibo írta...

A téma nagyon jó, és nagyon örülök, hogy élőben láthattam, hogy milyen jól sikerült. A fénykép nem adja vissza munkád igényességét.