2008. június 4., szerda

Ötödik forduló - július 15.

Hölgyeim! Az ötödik fordulót "barchobásítom", azaz kiválasztottam öt képet erről az országról, és holnap este nyolcig lehet találgatni, hogy hol is készültek. Aztán ha netán nem jönnétek rá, elmondom és meg is indoklom a választásom.
Ez a lisszaboni Szt. Justicia lift, amit az Eiffel-iroda tervezője alkotott. Azért volt rá szükség, mert a város közepén van egy "törésvonal", azaz kb. 100 méterrel magasabban van az egyik fele, mint a másik.

Ezek a híres "azulejos" csempék. Egész templomok vannak kívülről ilyennel borítva. Ezt a képet konkrétan egy vécében csináltam.


Ez Cabo de Roca, az európai kontinens legnyugatibb pontja.



Ez pedig Batalha - templom és kolostor egyben. Gótikusként indult, de aztán elterjedt az ún. manuel stílus, ami ilyen barokkos díszítettséget jelent.




19 megjegyzés:

dióhéj írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Polyák Ildikó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
36évi írta...

Én nem kattintottam, de spanyol vagy portugál. Inkább a második, ott (is?) vannak ilyen csempék.

Ledeczki Anna írta...

Görögország?

Ledeczki Anna írta...

Már tudom a megoldást:))

De csaltam.

Trudi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Hát nem Alaszka az tuti. Kár.
A bougenvilla miatt gondolom mediterrán. De akkor túl közel lenne Marokkóhoz nem?

dixike12 írta...

Ez Portugália semmi kétség. Jól kitaláltad, jól gondolom??

Trudi írta...

Szerintem is Portugália!!!! Sőt biztos!!!

36évi írta...

Aztán leellenőriztem, és ddáááám...
Amióta kinyírák nálunk a BBC Prime-ot, nem jutok hozzá a mindennapi betevő lakber-rovatomhoz, meg a "költözzünk délre az esős Angliából" filmekhez, de onnan ez nagyon ismerős volt. Asszem, a csempékről régebben láttam egy külön filmet. :)
Ja, és a UPC monnyon le!

Elizanikó írta...

Óóó, hát én nagyon elszámítottam magam. Úgy gondoltam, haladunk földrészenként, és most valszeg Ausztrália - Óceánia jön.
Európa már volt, de ez Portugália. Honnan szedtem ezt a badarságot?!

:o)

36évi írta...

Fura, mert én is Ausztráliát vártam. :)))
De nekem fekszik az a mostani!

Ledeczki Anna írta...

Nekem jelen pillanatban semmi ihletem nincs Portugáliát illetően. Egyáltalán nem ismerem.De itt a lehetőség :))

kastanie írta...

Már előre féltem hogy kengurut kell csinálnom:-)

Névtelen írta...

Hát nem egy nagy út Marokkótól...és semmi vulkáni tevékenység, csak az a kócratekert földrengés, ami Lisszabont elpusztította 1700mittudoménmikor...Csak két dolog jutott róla eszembe: hogy onnan indult Kolumbusz, és hogy még nekik is bejött az Eu-s csatlakozás, csak mi maradunk le, és egyre lejjebb. De ezt nem lehet képbe tenni.

Polyák Ildikó írta...

Mint elmondták nekem, az nem egy "sima" földrengés volt (1755), hanem igazi cunami. Kolumbusz tényleg onnan indult, bár Vasco de Gama meg Magellán nagyobb becsben áll. Az Eu meg annyira nem jött be nekik: ők (is) elpazaroltak egy csomó pénzt az elején, és tényleg nem sokkal gazdagabbak, mint mi. Ráadásul, nagyon küzdenek a sok korábbi portugál gyarmatról (Angola és Zöld-foki szgk) érkező bevándorlóval.

Névtelen írta...

Keresem, hogy milyen színű zászló alatt hajózott a Nina, Pinta és a Santa Maria,de egyetlen találat sincs. akkor viszont más se fogja tudni, és csinálhatok akármit.

Névtelen írta...

Nagy ötletem van. Mivel innen indultak a nagy felfedezők, akámelyik felfedezett országról csinálhatunk, olyan címen, hogy portugálok fedezték fel. Kár, hogy Kamcsatkát vagy Izlandot nem. Gondolom nem, mert akkor azok is gyarmatok lettek volna.

agibo írta...

Márta néni, már megint olvasol a gondolataimban. Félelmetes! :)