2009. február 16., hétfő

A fátyol fellibbentése

Mártanéni egy órája jóindulatúan rámpirított, hogy hol van már az új ország, hiszen 10 napja "beadtuk" Argentínát.
Először is - szokás szerint - nagyon köszönöm a vizuális élményeket. Nagyon várom már, hogy találkozzunk - talán áprilisban -, hogy élőben is megnézhessük egymás munkáit.
Másodszor - szokás szerint - sokat gondolkodtam a következő országon. A hajrába ketten jutottak be: két olyan ország, amihez hasonló még nem volt. Agyalás-agyalás-agyalás: Afrikának csak az északkeleti csücskét érintettük, és kimaradt az egész ún. fekete kontinens. A nehézséget az jelentette, hogy a fejünkben az egész egy nagy massza, szinte alig látunk különbségeket az egyes országok között.
Így aztán olyat választottam sok olvasás és képnézegetés után, ahol sok olyasmi van, ami máshol nincs.
KENYA
És mi legyen a szigorítás???
Ad.1 Kérem, mellőzzük az alant látható, képeslapra illő afrikai naplemente fával, elefánttal, zsiráffal stb. csendéletet.

Ad. 2. Bár már ismertem a technikát, Évi most újra felkeltette érdeklődésemet a rozsdával festés iránt. Ezért a második kikötés, hogy legyen benne valamennyi rozsdával festett anyag. Évi blogjában ott a link az elkészítéshez, de azért röviden ideírom.
1. Vegyél fel gumikesztyűt. Pamut vagy selyem anyagot fele ecet-fele víz folyadékban áztass meg, majd tegyél rá, bele, mellé stb. valamilyen rozsdás vasdarabot.
2. Lazán csomagold be nylonnal, hogy megőrizze a nedvességet, de némi levegőt azért kapjon. Ha száradni látszik, spricceld be ecetes vízzel.
3. 3-4-5 nap után (attól függően, hogy milyen sötét árnyalatot akarsz) az anyagot mosd át enyhén sós vízben (1 literhez egy tk. só).

Határidő: 2009. március 31.

22 megjegyzés:

agibo írta...

Izgalmas az ország, izgalmas a technika.
Az ecet hány százalékos legyen?

Polyák Ildikó írta...

Fogalmam sincs, milyet árulnak Amerikában. De majd utána nézek, mert egy Quilting Artsban hosszasan írtak róla.

dióhéj írta...

Gondolom az 5 %-os túl gyenge, a 20 az meg túl erős, én 10%-ost fogok használni :-)
Jippííííí!
Kicsit nézegettem is az Évi oldaláról a linkeket, aszongya az egyik hely: What do I need? Nahát én majdnem ugyanezt kérdezgetem magamtól mióta varrok...de inkább így: Why do I need?
Asszem hülyének néznek majd itthon megint, de már lázasan szedegetem össze gondolatban a rozsdás holmit.

Elizanikó írta...

No és akkor végül nem kell hozzá mosószóda???

Zelnice írta...

Jaj,tudtam,hogy amikor azt mondtad: nehéz dolgom lesz zeneileg,akkor valami természetközeli, nem annyira civilizált ország lesz, vagy esetleg egy "friss" multikulti,mint Ausztrália vagy az USA. Az első lett :-)
hát,ez nagyon izgi,és úgy örülök,hogy van benne rozsda,mert legalább nem lehet halogatni a kipróbálását !

Polyák Ildikó írta...

Megnéztem a QA cikkét meg más egyéb honlapokat, de hamulúgról sehol sincs szó, Anikó.
Vio, azért felfedezhetnék "nekünk" a kenyai népzenét, műzene valszínűleg nincs.

Polyák Ildikó írta...

Ja, ecet. Mindenütt az van, hogy "straight white vinegar", tehát "sima fehér ecet". Egyetértek Dióhéjjal a 10%-osat illetően.

Mártamásé írta...

Ildi, gondolatolvasó vagy, pont arra készültem, hogy ha törik, ha szakad a legközelebbi feladatot berozsdásítom. :-))
Hurrá!Hajrá!
Érzem, hogy fantasztikus dolgok fognak születni.

Névtelen írta...

A Távol Afrikától filmben van egy jelenet, mikor a beteg barátjuk ül egy fantasztikus falikép előtt. Na ennek a képéért most odaadnám a fele rozsdareszelékemet. Évek óta ábrándozok róla.

Elizanikó írta...

Az akció beindult. Az imént kaptam a kollegámtól 3 db rozsdás csavart. :o))

Ja, és egy jó ki kép a szüséges eszközökről:
http://photos1.blogger.com/blogger/5296/2713/400/Mouse%20House1.jpg

Zelnice írta...

tegnap nyavalyogtam ezkrisztinél,hogy nincs semmi rozsdás cuccom,erre ma de. rakodok a kamrában,és találtam egy kicsit rozsdás régi faszenes vasalót.kitettem a hóesésbe,hátha alaposan berozsdál :-)

Polyák Ildikó írta...

Önts rá egy kis ecetet.

Cic írta...

Óóóóóó, ez igazán fantáziamozgató - arról nem is szólva, hogy amióta Évi belinkelte a berozsdásodott linkjét, azóta a (még nem rozsdás) fogaskerekek őrölnek az agyam helyén. ;-)

Zsuzsuci írta...

Ó, ez remek! Már ami a rozsdásítást illeti. Végre nem halogathatom tovább. Már nyáron összegyűjtöttem egy csomó rozsdás fémdarabkát, nem csak szeget, csavaranyát, u-szeget, hasonlókat. Már akkor is rozsdásak voltak. A napokban véletlenül belerugtam a dobozba, már a hó is belepte, gondolom, mostmár igazán tökéletesek a projekthez.:)
Kenya meg? Biztos jön valami ihlet...

Zsuzsuci írta...

Csak most olvastam vissza!
Violini! és mások! Ha kell rozsdás szög, én küldhetek:)

Trudi írta...

És én még nem mertem sürgetni, hogy mi lesz a következő ország! Rozsdáról nekem mindig az unokahugom pelenkái jutnak eszembe: kisbaba korában vasat kellett neki adagolni és a pelenkái "rozsdásak" lettek tőle. Bocsi.... Ma láttam az újságosnál egy Patchwork Professional-t, abban is volt rozsdás technika.

dixike12 írta...

Most, hogy jól benne vagyok a havas festésben, holnapra is tervezem,erre jön a rozsda. lehet, hogy a hó alá az anyag mellé rozsdás szögeket teszek az vajjon milyen lesz??,

Zsuzsuci írta...

dixike!
Milyen az a havas festés?

Zelnice írta...

zsuzsuci,nagyon izgi!fönn van a blogján,és olyan kívánatos,hogy én tegnep éjjel fél éjfélkor lementem a ház udvarára hóért :-)

dióhéj írta...

Kéremszépen az én anyagom már össze is puszilkodott a rozsdás vasakkal, kíváncsi vagyok rá, mi lesz belőle. Ja igen, már azt is tudom, mit fogok varrni, persze ez még változhat :-)

dixike12 írta...

Zsuzsuci! tényleg izgi, és irtó egyszerű, ma már a rozsdás csavarokat is beletettem a hó alá vagy, vagy majd meglátjuk. A havas festést egyébként Ildi blogjáról szedtem, ott van az eredeti link is.

36évi írta...

Úristen, úristen, ti már két napja tudjátok a titkot, én meg nem jártam erre azóta????
És jippijé, hogy időben előszedtem ezt a berozsdált linket. :))) Ksöz, Ildi!
Kenya? Na, az aztán a prospektusország így elsőre. Alig várom, hogy tanulhassak róla valami izgit. :)