2009. február 6., péntek

Homage á Piazzola (Violini)

Ha Argentína, akkor elsősorban tangó, és ha tangó, akkor nekem Piazzola.
Piazzolával egy koncertünk kapcsán ismerkedtem meg évekkel ezelőtt - szerelem első hallásra. Igazi, eredeti argentín karmesterrel és bandoneon játékossal dolgoztunk (nem is volt elég durva és szenvedélyes nekik a társaság :-)
A bandoneon a mi tangóharmonikánkhoz hasonló jellegzetes argentín hangszer, ír közvetítéssel került Dél-Amerikába. A különbség annyi, hogy kisebb, és jobban szét lehet húzni, valamint nincsenek billentyűk rajta, hanem csak gombok mindkét oldalon, de az jó sok. Ha ízelítőt szeretnétek kapni milyen nehéz ezen a hangszeren játszani, illetve hogy milyen modern de mégis fülbemászó, mennyire erős és szenvedélyes ez a zene, IDE felraktam két videót.
Piazzola (1921-1992) egy érdekes figura. Argentínában született, de New Yorkban nőtt fel, itt tanult zenélni is. Érdekes adalék, hogy zongoratanára magyar volt (Wilda Béla). 16 évesen került vissza szülőhazájába. Több hangszeren is játszott, de főként bandoneonon muzsikált különféle tangózenekarokban. Közben zenét kezdett szerezni, érdekelte a kortárs zene. Sokféle komolyzenei műfajban komponált, közel 1000 műve maradt ránk, de érdekes módon (?) a legnépszerűbbek a komoly és könnyedebb műfaj határán mozgó darabjai. Életművével a komolyzene részévé tette a tangót és a bandoneont. Ebben meghatározó szerepe volt Gidon Kremernek (hegedűművész) , aki felfedezte a koncerttermek számára ezeket a darabokat.
A kollázson a készítés menete:


1.vászonra nyomtattam a fotó szükséges részleteit (ezzel szenvedtem a legtöbbet, mindenáron zöld vízihulla színe volt szegénynek. Ám miután a lányom azt mondta, hogy ez horror, erről senkinek nem fog eszébe jutni hogy ez a pacák valaha élt, addig bogarásztam a beállításokat, amíg találtam egy csak fekete tintával dolgozó opciót, és így jó lett). Alaposan kikeményített vászonból harmonikát hajtogattam vasalóval, éleire fekete textilkréta, széthajtogat, belevasal, méretre szab, újból harmonikát vasal.

2.az eredeti ihletadó kép


3.kijelöltem az A4-es méretet, a papírképből kivágott alakot körberajzoltam.


4.ragasztós vetex-szel helyére került a feje és a kezei, körbevarrtam, aztán megtűztem és ráhímeztem a szöveget. Végül felvarrtam a harmonikát, ilyen lett:

Amivel nagyon elégedetlen vagyok, az a széle. Mindenáron összehúzta a cikcakk az anyagot, így elnyelt 2-2 millimétert minden oldalból, ráadásul kicsit hullámos is. Ennek mondjuk értem az okát, ritkább cikcakkot kellett volna választanom :-/

18 megjegyzés:

dixike12 írta...

Gratula, fantasztikusan jó, az elképzelés is meg a mű is, meg a szöveg is.Többünknek szerintem ez is ismeretlen volt.A szélével meg nem lesz semmi probléma, ha egy pár mm-el beljebb szegőt varrsz rá, akkor pont A4-es marad.

dióhéj írta...

jó lett bizony, a szürke merevítőt utólag is a hátuljára ragasztósprayzheted, úgy sokkal könnyebb varrni a szélét :-)

Mártamásé írta...

Írhatnám, hogy új színt hoztál a csoportba, de inkább új hang ez. :-))

Cicvarek írta...

csalódtam is volna benned, ha nem valami zenei vonal kerül elő :-)

Zsuzsuci írta...

Új seprű jól seper!:)
Ennek a képnek a megvalósításához tényleg Te kellettél.
Ha van ragasztóspréd, én is azt javaslom, ragassz a hátuljára egy kis szürkét. Vagy valami más erős tartású anyagot, és újra varrd körbe! Az Ildi az elején leírt egy módszer, amivel a szél ráncosodása elkerülhető, esetleg keresd meg!
Bár, nekem nem olyan vészes ez a kis egyenetlenség.

Névtelen írta...

Hagyd a szélét. Ez a zene hullámai. Vagyis hanghullámok. Nagyon tetszik. Ez a zene teszi teljessé az egészet. Erre táncolnak Agibo figurái. Na Ildié nem, ők még csak tanulják.
Nagy találmány vagy nekünk.

Dituka írta...

Most tanulom Tőletek hogy milyen klassz az amikor a quitbe nemcsak jó anyagokat meg fonalat meg miegymást rakunk hanem gondolatot is.
Jó lenne élőbe is látni

Ildi írta...

Ugye, örülsz, hogy "jelentkeztél" a csapatba? Mert mi örülünk neked:)

Violini írta...

Hát persze hogy örülök,mi az hogy! mondjuk az első 2 nap bepánikoltam,hogy akkor most fog-e ez menni,meg nem is olyan egyszerű mint gondoltam, de aztán elkezdtem nagyon élvezni. De ti ezt úgyis tudjátok :-)

btrudy írta...

Ezek szerint ez a harmonika "térbeli", már alig várom, hogy élőben lássam!

36évi írta...

Nagyon tetszik. Isteni ötlet a tűzés és szövegek. A harmonika meg ott van a szeren.
Összeségében hibátlan, szóval csodás belépő!
A szélén ne bánkódj, inkább nézd meg a mi elsőinket, ott aztán van mindenféle hullámzás. :)))

Külön köszönet a linkelt dalokért, kicsit ottfelejtődtem a youtube-on, de legalább meglett az ihlet a tűzéshez. Zseniális muzsika.

Elizaniko írta...

Hű, ez nagyon érdekes lett ! Tetszik, ahogy a harmonikát meghajtogattad. És jók a feliratok.

Felber Irén írta...

Csak ámulok, mennyien, mennyifélét alkotunk egy témában. A képed igazán jó, a gondolat meg megállít egy kicsikét. És ez jó!

Violini írta...

Most nézem,hogy egy reagálásom sehol sincs,pedig megírtam :-(
Valami olyasmi volt,hogy örülök hogy tetszik nektek, és köszönöm a dícséretet, és hogy ezzel az országgal szerencsém volt, de kicsit izgulok a következőn,mert nem biztos hogy ilyen könnyen megtalálom az én témám.

36évi írta...

Ugyan már! Zene mindenhol van ;)))

Ildi írta...

Előre mondom, a következő országgal nehéz dolgod lesz zeneileg. Még meg akarom várni B_ildit..

Violini írta...

ki mondta,hogy mindig zene lesz? áááá,van sok más érdekes dolog,nem csak a zene nekem való - remélem majd meglátjátok (?)

Névtelen írta...

情趣用品,情趣,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風