2009. február 8., vasárnap

Kezek Barlangja - Cueva de las Manos


Átnéztem rengeteg képet, főleg a természeti képek tetszettek, a gleccserek és az Iguazo vízesés. Végül megtaláltam azt ami leginkább megfogott: egy kultúra utolsó nyomai Patagóniában, a tehuelcsék ősi kézjegyeiket is otthagyták az argentinai pampa egy mély szurdokában, ahol több száz tenyérlenyomat található a sziklafalakon. Kezek Barlangjának nevezik ezt a helyet.A Wikipédia szerint: Cueva de las Manos (magyarul A kezek barlangja) egy barlang Argentína Santa Cruz tarományában, 163 km-re délre Perito Morenótól, a Francisco P. Moreno Nemzeti Parkban.A barlang a Pinturas folyó völgyében található, Patagónia egy elszigetelt vidékén. Híressé a benne található barlangrajzok, barlangfestmények tették, amelyek legtöbbje kezet ábrázol, a hely innen kapta nevét. A művészek a vidéken már 9000 évvel ezelőtt élő őslakosok voltak, talán a tehuelche indiánok elődei. A festékek összetétele ásványi eredetű, ezért a festmények korát a festéshez használt, csontból készült csövek maradványainak vizsgálatával állapították meg. A csontcsövek segítségével fújták a festéket a falra tapasztott kéz köré.A barlang 24 m mély, bejárata 15 m széles és kezdetben 10 m magas.A kezek legnagyobb része bal kéz, s ez azt sugallja, hogy festők jobb kezükben tartották a festékes csövet. A kezek mérete egy 13 éves fiúéra hasonlít, de figyelembe véve azt, hogy a testméret abban az időben kisebb volt, néhány évvel idősebbek lehettek a művészek, s valószínűleg a férfikorba lépésüket örökítették meg azáltal, hogy kéznyomatukat ott hagyták a megszentelt barlang falain.A National Geographic szerint a tehuelcséket a 19. sz. végén lelőtték, megmérgezték vagy elűzték őket, hogy birkalegelőnek használhassák a földjeiket.

Hogyan készült a quiltem?
Ha eredeti méretben készült volna, akkor könnyebb dolgom lett volna, mivel csak körbefújtam volna festékkel a kezem, vagy valaki másét. Így mivel ilyen kis mérettel volt dolgom, először rajzoltam többféle kézformát papírra és kivágtam.
Ezeket híg akrillfestékkel bekentem (gumikesztyűben, mert így is alig tudtam lemosni) és rányomtam a festett vékony molinóra. Ezeket a vékony molinós festéseimet ilyenkor nagyon szeretem, amikor sziklát vagy falakat szeretnék ábrázolni, mivel a gyűrődések, amiket festés után rögtön nem vasaltam ki, most pont jól jöttek.
Ezután a kézfejeket visszaillesztettem a nyomtatás fölé és olajpasztellel besatíroztam, amit ujjal szétkentem a molinón a kezek körül.
Ezzel egy darabig eljátszogattam, majd amikor már jónak találtam, fekete olajpasztellel pár vonalat "húztam" sziklarapedések gyanánt. A tűzést is ezek mentén oldottam meg, a kezek körül nem tűztem, hogy valósághűbb legyen. Nem törekedtem arra, hogy pont egy u.olyan részletet adjak vissza, mint a kép, csak arra, hogy a hatás legyen olyan, mintha a barlang egyik falát látnám. Még szórtam rá egy kis bronzos csillámport a repedésekhez is, a kép nem nagyon adja vissza.
(Zárójelben jegyzem meg, kicsit elbambultam, valamiért a 9-e rögzült nálam, mint határidő.)

12 megjegyzés:

Polyák Ildikó írta...

Nagyon tetszik, Trudi! A sztori is jó, és nagyon klassz a megvalósítás.

dióhéj írta...

Hű de jók lettek a repedések is, ahogy megláttam azon gondolkodtam, mik ezek, valami kéznyomok a sziklán?
Aztán lám, most volt időm elolvasni is és valóban azok :-)

Dituka írta...

Nagyon érdekes és elgondolkodtató a történet a műved meg remek.

36évi írta...

Gyönyörű a barlangod, a technikai leírást pedig köszönöm, okos dolgokat csináltál. És a törilecke is jó! :)))

dixike12 írta...

Trudy, nagyon jó hogy ezt csináltad, mert a történet is jó, meg a kép is szép.Izgalmas, hogy ahányan vagyunk annyiféle az ötlet, még három tangó sem egyforma.

Trudi írta...

Köszönöm, igazából már 1x szeretnék valami színesebbet, de mindig "visszahúz" a múlt, a régészet.

Zelnice írta...

Nagyon tetszik, imádom ezeket a föld-színeket! Az apró és aprólékos részletek meg a kivitelezésben, hmmmm, finom!

Elizanikó írta...

Nagyon jól megvarrtad a barlang falát ! Tetszik !

Mártamásé írta...

Mindent elmondtak már elöttem, már simán csak irígykedni tudok.
Nagyon jó lett,ötletes.

Névtelen írta...

Nem volt könnyű dolgod a méret miatt, lehet, hogy kevesebb kéz is elég lett volna. Csak azt nem értem, hogy ha a barlang fala terrakotta, akkor csak a kezek körüli elmosódó résznek kellett volna más szinűnek lenni, nem a tenyereknek. Vagy nem értettem jól a fúvócsöves technikát?

Felber Irén írta...

Igen,Argentína ez is. Nagyon különös a közelítés, elgondolkodtató. Ragyogó, ha lehetne pontozni, sokat adnék! Irén

Trudi írta...

Talán azért látszik világosnak a kéz, mivel nem terakotta a barlang, hanem szürkés, és a kezekre fújt festéktől lett terakotta.