2008. július 15., kedd

Portugál balkon



Az én ihletadó képem ez volt:
Mert persze ismét a bőség zavarában szenvedtem.
Amikor megtudtam a mostani témát, az első gondolatom a bor volt, a második pedig a nagy felfedezők. Aztán elkezdtem fényképeket nézegetni. Egyre több helyen találkoztam a gyönyörűséges csempeburkolatokkal.


Az azulejos több színű, mintás mór-spanyol fajansz fali- és padlócsempe. Az elnevezés azonban az azúrkék daraboktól ered. Portugáliában is előszeretettel alkalmazták, s alkalmazzák a mai napig.


Azért még szenvedtem kicsit( vagy inkább nagyot), mert mi az, hogy ilyen egyszerűen megoldom a témaválasztást? Hagytam, cikázzanak csak a gondolataim. Majdnem varrtam én Portugália kapcsán szőlőskertet, buján virágzó futónövényt, víz alatti csodavilágot, caravellot...


Az idő pedig vészesen fogyott.


Aztán megembereltem magam és nekikezdtem.
Először négyzetrácsos papíron textilkrétával megrajzolgattam a csempéket. Amikor már majdnem készen voltam, akkor jutott eszembe, hogy van a rongyaim között egy nagyon alkalmas mintájú. Egy kis ideig az volt a befutó, mint balkonburkolat, de aztán győzött a "saját". Lehet, hogy kicsit kusza, kicsit túlon-túl leegyszerűsített, de az enyém.


Szépen felvarrtam egy alapra egy spalettás ablakkal, balkonkorláttal és némi kúszónövény ágait megtestesítő gyapjúfonallal együtt.


Legtöbbet a balkonkorlát elkészítésével szöszmötöltem. Egy saját festésű anyag hátuljára felvasalható ragasztócsíkot tettem, majd kivágtam az előre felrajzolt íveket. Utána vasaltam fel a már "kifugázott", balkonajtós alapra.


Ezzel tulajdonképpen készen volt a munka nagy része. Körbeszegtem, és már csak a "csicsázás" következett.
Kiválasztottam még a levelek és a virágok anyagait. Mindkettőből levágtam egy-egy csíkot. Szintén ragasztós csíkot vasaltam rájuk és kiszabogattam a levélkéket és a virágokat, majd a vasaló hegyével felvasaltam őket az ágakra.


Ekkor derült ki, kár volt annyit szöszögni a balkonkorlát köreinek kivágásával, mert szinte teljesen befedték a levélkék és a virágok.


Legvégül két apró fagyöngyöt is az ajtókra biggyesztettem, hogy be lehessen menni.


A végeredmény ilyen lett.


Azt hiszem a virágokat át kellene varrnom. Ott van egy kis hiányérzetem.




Nem bírtam ki, ma délelőtt gyorsan megtűztem szabad gépi tűzéssel a virágokat. Nekem így jobban tetszik.

6 megjegyzés:

kastanie írta...

nagyon tetszik

Polyák Ildikó írta...

Érdekes, Ági, hogy neked is van meghatározó stílusod. Ez a szép, részletgazdag pasztelles világ nagyon tetszik nekem. Pláne mióta élőben is láttam a korábbi munkáidat.

agibo írta...

Ildi ennek nagyon örülök, ha így látod. Azt hiszem ennél a "játéknál" tudok "sajátokat" alkotni. Azért élvezem nagyon.

Trudi írta...

Tűzéssel valóban jobb, persze anélkül is szép volt.

Mártamásé írta...

Naaagyon tetszik, minden porcikája,valamint a virág tűzve, és ahogy és egyáltalán....

dixike12 írta...

Miután láttam élőben, mondhatom mégegyszer, hogy nagyon nagyon klassz!